Miljarditappioista syytetyn meklarin oikeuskäsittely alkoi

Sveitsiläispankin meklari teki luvattomia kauppoja vuosina 2008-2011. UBS-pankille koitui 1,5 miljardin euron tappiot. Nyt asian oikeuskäsittely on alkanut Lontoossa.

talous
UBS:n palveluksessa meklarina työskennellyt 32-vuotias Kweku Adoboli vastaa oikeudessa syytteisiin petoksesta ja kirjapitorikoksesta.
Lontoolainen oikeus langetti 32-vuotiaalle UBS:ssä meklarina toimineelle Kweku Adobolille viime viikolla seitsemän vuoden tuomion.Will Oliver / AFP / Lehtikuva

Lontoossa on alkanut oikeuskäsittely sveitsiläisen UBS-pankin entistä työntekijää vastaan. UBS:n palveluksessa meklarina työskennellyt 32-vuotias Kweku Adoboli vastaa oikeudessa syytteisiin petoksesta ja kirjapitorikoksesta. Meklari oli tehnyt kauppoja ilman lupaa ja onnistunut aiheuttamaan UBS-pankille 1,5 miljardin euron tappiot.

Adoboli pidätettiin viime vuoden syyskuussa. Samana päivänä UBS illmoitti havainneensa luvatonta kaupankäyntiä pankin sijoitusosastolla. Adoboli vapautettiin takuita vastaan kesällä. Hän on kiistänyt syytteet.

Adobolin aiheuttamat 1,5 miljardin euron tappiot olivat kylmä suihku UBS:lle, joka oli tehnyt kovasti töitä yrittäessään toipua vuoden 2008 finanssikriisistä.

- Adobolin motiivina oli kasvattaa omia bonuksiaan ja nostaa statustaan sekä uranäkymiään pankissa ja lisäksi kasvattaa egoaan, syyttäjä sanoi.

Meklari oli tehnyt luvattomia kauppoja lokakuusta 2008 syyskuuhun 2011 saakka.

Se, että meklari aiheutti 1,5 miljardin euron tappiot, oli lopulta onni onnettomuudessa. Syyttäjä kertoi perjantaina alkaneessa oikeuskäsittelyssä, että Adoboli oli vähällä aiheuttaa noin 9,5 miljardin euron tappiot.

Jos Adoboli saa tuomion, hän voi joutua vankilaan jopa kymmeneksi vuodeksi.

Lähteet: Reuters, AFP