1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Retretti Oy jätti konkurssihakemuksen

Vuosien varrella kertyneet velat ovat painolastina. Konkurssi ei välttämättä merkitse toiminnan loppumista.

Tyko Sallisen maalauksia esillä Retretissä kesällä 2012. Kuva: Yle

Taidekeskus Retretti Punkaharjulla on jättänyt konkurssihakemuksen tänään perjantaina.

Retretti Oy:n hallitus pyrki löytämään ratkaisuja yhtiön pääomarakenteen ja tuloksentekokyvyn kohentamiseksi, mutta riittäviä panostuksia ei löydetty. Retretin painolastina ovat vuosien varrella kertyneet velat.

Viime vuosina taidekeskus on jäänyt selvästi budjetoiduista yleisötavoitteista. Päättyneellä kaudella yleisöä kävi noin 46000.

Retretin konkurssi ei välttämättä merkitse toiminnan loppumista. Yhtiön tiedotteen mukaan tilanne voi synnyttää taidekeskuksen uuden nousun, mutta se edellyttää voimakkaita pääomapanostuksia.

Lopettaminen olisi katastrofi

- Jokainen ymmärtää, että jos kävijöiden määrä on vaihdellut 50 000 -150 000 välillä, puhutaan talousalueen näkökulmasta erittäin isosta asiasta, Punkaharjun kunnanjohtaja Sami Sulkko sanoo.

Monet ovat kytkeneet Retretissä ja oopperajuhlilla käynnin. Savonlinnan talousalueen kulttuurimatkailun näkökulmasta olisi katastrofi, jos Retretin taidenäyttelytoimintaa ei voitaisi enää jatkaa.

Myös kiinteistön välitön saneeraus ja toimintakonseptin uudelleen arviointi on yhtiön mukaan tarpeen.

Retretti Oy:n hallituksen puheenjohtajan Jukka Tikan mukaan olisi myös tarkoituksenmukaista saattaa Retretin kiinteistöjen omistus yksiin käsiin. Myös kesäsesongin ulkopuoliselle kaudelle pitäisi pystyä löytämään tuloa tuottavaa toimintaa.