Huumeongelma on oikeasti olemassa

Kainuussa on satoja huumeiden tai lääkkeiden väärinkäyttäjiä. Tämä käy ilmi Maakunnassa tehdystä huume- ja lääkeväärinkäyttöä koskevasta selvityksestä. Lukemat ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu ilmitulleista tapauksista.

huumeet
Ruisku.
Pekka Sipilä / Yle

Kyselyn tulos on hätkähdyttävä, kertoo Virta Kainuu -hankkeen projektipäällikkö Mirja Kettunen.

- Noin 350 huumeiden väärinkäyttäjää ja 200 lääkkeiden väärinkäyttäjää. Tässä nyt on päällekkäisyyttä, sillä eihän tässä ole eroteltu onko sekä huumeiden että lääkkeiden käyttäjä.

Kainuulaisten katkaisu- ja laitoskuntoutuspalvelut hankitaan ostopalveluna A-Klinikkasäätiön Järvenpään sosiaalisairaalasta. Kuntoutuminen huumekierteestä kestää vuosia, kertoo sairaalan kehittämispäällikkö Antti Weckroth.

- Merkittävät pysyvät tulokset saavutetaan silloin kun ollaan kotona eli siinä elinympäristössä missä eletään. Laitoshoito on vain lyhyt interventio, joka on tämän prosessin tukena. Yksittäin se ei riitä.

Huumeneulojen vaihtopiste puuttuu vielä

Kainuuseen tarvittaisiin Weckrothin mukaan kipeästi terveysneuvonta- ja neulojen vaihtopiste.

- Hyvin harvoin kainuulaiset kertovat ainakaan tietävänsä, että heillä olisi neulojen käyttöön liittyviä tartuntatauteja kuten hepatiittia. Muualta hoitoon tulevia useammin he ovat käyttäneet yhteisiä neuloja muiden huumeiden käyttäjien kanssa. Tämä on huolestuttavaa, koska tartuntataudit leviävät tehokkasti pistämällä.

Päihdepalveluja tarjotaan lähinnä aikuisille ja nuorten palvelujen tarjonta on lähes olematonta. Kainuuseen suunnitellaankin nyt erityistä nuorten ja lapsiperheiden päihdepalvelumallia. Kaikki kuitenkin riippuu päättäjistä ja rahoituksesta, sanoo projektipäällikkö Tieto toiminnaksi -hankkeesta Saara Pikkarainen,

- Siellä olisi muun muassa terveyden ja sairaanhoidon palvelujen kontaktit tänne palvelujärjestelmään, mahdollisesti puhtaiden välineiden vaihtopiste, hiv ja hepatiittitestaukset, kuten monissa kaupungeissa jo on. Korostan, että terveysneuvontapiste tulee, mikäli nykyinen järjestelmä terveysasemilla ei pysty tuottamaan näitä palveluja.