yle.fi-etusivu

Pieni tila ei ole muotoilijalle kirosana

Pääkaupunkiseudulla yhä useampi asuu yksin ja niukoissa neliöissä. Vaikka sisustuslehdet ja -ohjelmat pursuavat yhä upeampia loft-asuntoja, muotoilijat haluavat haastaa myös pienet tilat.

kulttuuri
Lauri Hiilisen ja Thomas Tallqvistin suunnittelema vaateteline Habitaressa.
Lauri Hiilisen ja Thomas Tallqvistin suunnittelema vaateteline on yksi Habitaren Protoshopin tuotteista.Yle

Sisustuslehdet ja -ohjelmat pursuavat mitä upeampia loft-asuntoja ja omakotitaloja mehukkaine yksityiskohtineen. Lattiapinta-alaa riittää ja korkeutta on parhaimmillaan useiden kerroksien verran. Helsingissä käynnissä olevilla Habitare-sisustusmessuillakin komeat kalusteet ja designtuotteet tuntuvat vaativan tilaa ympärilleen.

Pääkaupunkiseudulla yhä useampi kuitenkin asuu jo nyt yksin ja usein melko niukoissa neliöissä ja jatkossa perhekoko vain pienenee. Nuoret suunnittelijat eivät pienuutta kavahda, pikemminkin päin vastoin.

Habitaren prototyyppejä esittelevällä osastolla omia tuotteitaan markkinoivat nuoret muotoilijat vakuuttavat yhdestä suusta, että pieni on kaunista. Sitä mieltä on myös teollista muotoilua opiskeleva Lauri Hiilinen.

- Kyllä se on erittäin kiinnostavaa, ja luulenpa että se on ollut pitkään yksi suurimmista ongelmista ettei tilaa ole kauheasti. Pitää keksiä käytännöllisiä ratkaisuja, että asiat toimii ja kyllähän se inspiroi.

Hiilinen ja moni muu nuori muotoilija saa inspiraationsa omista kokemuksista ja kaveripiiristä.

- Tässä vaiheessa ainakin itselle on erittäin luonnollista keksiä nimenomaan arjen ratkaisuja, kun ei sitä penthousea ole, jossa olisi hirveästi tilaa.

Nyt esittelyssä on vaateteline, joka sopii pieneenkin tilaan, kuten eteiseen.

Valoa ja tilaa

Myös kokeneemman muotoilijan mielestä pieneen tilaan suunnitteleminen on suunnittelijan todellinen mittari. Sisustusarkkitehtinakin toimiva Timo Ripatti tosin myöntää, että toistaiseksi on tullut suunniteltua kalustepuolella nimenomaan kohtuullisen kookkaita sohvia ja tuoleja.

Myös valaisimia suunnitellut Ripatti kiinnittäisi pienessä tilassa huomiota valoon.

- Valaisimilla voi tilaa muokata paljon, se on tärkeä juttu. Sillä voidaan paljon joko isontaa tai pienentää tilaa. Joku pieni tuikku jossain kohtaa - silloin se tila häviää eikä kukaan tiedä onko se suuri vai pieni tila.

Ja kun tilasta on tiukkaa, kamojen karsinta kannattaa.

- Se että sitä tyhjää tilaa on edes jossain, se antaa ilmavuutta, vaikka se on pieni tila. Että ei tungeta sitä täyteen niin se auttaa heti, Ripatti muistuttaa.