Koe uusi yle.fi

Länsimaisia lähetystöjä ja pikaruokaloita tuleen Muhammedin pilkasta

Profeettaa pilkkaavan videon nostattamat mielenosoitukset leviävät ympäri muslimimaailmaa. Protestit ovat laajentuneet - Sudanissa on tunkeuduttu USA:n, Saksan ja Britannian lähetystöihin, Libanonissa on poltettu länsimaisia ketjuravintoloita.

Ulkomaat
grafiikka maista, joissa mellakoita.
Yle Uutisgrafiikka
Protestoijat polttivat kaksi länsimaista ketjuruokalaa Tripolissa, Libanonissa 14. syyskuuta 2012.

Yhdysvaltain ja muidenkin länsimaiden lähetystöt ovat perjantaina olleet hyökkäysten kohteena eri puolilla arabimaailmaa. Raivoisat protestit ovat seurausta profeetta Muhammedia pilkanneesta yhdysvaltalaiselokuvasta.

Tilanne on varsin vakava muun muassa Sudanissa, missä Yhdysvaltain lähetystön sisältä Khartoumissa on kuulunut laukaustenvaihtoa. Suuttumusta osoitettiin myös Saksaa ja Britanniaa vastaan hyökkäämällä heidänkin lähetystöihinsä. Saksan lipun tilalle nousi islamistien viiri ja lähetystö on tulessa. Henkilökunta on Saksan mukaan kuitenkin turvassa.

Kuohuttavalla videolla ei tosin tiedetä olevan mitään yhteyttä Britanniaan saati Saksaan.

Ainakin viidestä kuolemasta ja kymmenistä loukkaantuneista on kerrottu Tunisiassa, Sudanissa ja Libanonissa. Libanonin protestoijat polttivat kaksi länsimaista ketjuruokalaa.

Yhdysvallat turvaa tulenarassa Jemenissä lähetystöään kotimaasta lähetetyillä eliittisotilailla. Tunisiassa mielenosoittajat ovat onnistuneet hyppäämään lähetystön muurin yli, rikkoneet ikkunoita ja sytyttäneet tulipaloja pihapuihin. Myös lähetystön viereinen amerikkalainen koulu on sytytetty tuleen.

- Obama, Obama, me olemme kaikki Osamia, mielenosoittajat huusivat viitaten Yhdysvaltain presidenttiin ja edesmenneeseen terroristijohtajaan.

Egyptissä beduiinien kerrotaan rynnäköineen kansainvälisten rauhanturvaajien leiriin Siinaissa. Rauhanturvaajat valvovat rauhansopimuksen noudattamista Israelin kanssa.

Kohun laukaisseessa elokuvassa Muhammed pelehtii naisten kanssa ja puhuu lasten tappamisesta. Pilkkafilmiä vastaan on protestoitu kymmenissä eri kaupungeissa Lähi-idästä Pohjois-Afrikkaan.

On epäselvää, ketkä ovat elokuvan takana.

Yhdysvaltain Libyan-suurlähettiläs ja kolme muuta amerikkalaista saivat aiemmin tällä viikolla surmansa elokuvaan liitetyssä iskussa. Presidentti Barack Obama ja ulkoministeri Hillary Clinton saapuvat vastaanottamaan ruumisarkut perjantai-iltana.

Protestit alkoivat 11. syyskuuta, Yhdysvaltain terrori-iskujen vuosipäivänä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters