yle.fi-etusivu

Asiantuntija: Mellakat toisintoa vuodelta 2006

Professori Hannu Juusolan mukaan arabimaailmassa levinneissä mellakoissa on kyse paljon muustakin kuin yksittäisestä, ihmisten mieliä kiihdyttäneestä videosta.

Ulkomaat
Professori Hannu Juusola.
Yle

Islamia pilkkaavan videon aiheuttamat mellakat ovat toisintoa vuoden 2006 sarjakuvamellakoista, sanoo Helsingin yliopiston professori Hannu Juusola. Hän ei usko, että kriisi paisuu nykyisestä merkittävästi.

- Ellei sitten Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin liittyvä paine johda siihen, että Yhdysvallat vastaa tähän jollakin sellaisella tavalla, joka pitää kriisiä yllä, toteaa professori Juusola Yle Uutisten haastattelussa.

Hänen mukaansa käynnissä olevat mellakat kertovat siitä, että lännen ja islamilaisen maailman välillä on olemassa perusjännitettä. Juusolan mielestä myös molemmilla puolilla on olemassa ihmisiä, jotka hyötyvät siitä, että saadaan aikaan levottomuuksia.

Hän korostaa, että mellakoissa on kyse paljon muustakin kuin yksittäisestä videosta.

- Aina löytyy joku tällainen tekijä. Sitä tietoisesti etsitään ja siinä on mukana radikaaleja islamistisia ryhmiä, joiden asema on vahva useissa näissä maissa ja jopa vahvistumassa. Osassa näistä maista poliittinen johto tietoisesti käyttää näitä levottomuuksia hyväkseen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Puoli seitsemän

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

Työllisyys

Keskusta ja kokoomus sopuun työllisyys- ja yrityspalveluista –sinisille malli ei kelpaa

A-studio

Rikosoikeusprofessori seksuaalisesta hyväksikäytöstä: Lasten kohdalla pitäisi tuomita useammin raiskauksena