Koe uusi yle.fi

Saksalainen itsemurhajärjestö hakee turvaa Sveitsistä

Saksassa valmistellaan lakia, joka kieltäisi avustetun itsemurhan, mikäli sen järjestää voittoa tavoitteleva taho.

Ulkomaat

Saksalainen avustettua itsemurhaa edistävä järjestö on avannut toimiston Sveitsiin välttyäkseen syytteiltä kotimaassaan. Verein Sterbehelfe Deutschland -ryhmän johtaja Roger Kusch on kuitenkin vakuuttanut, ettei organisaatio aio järjestää avustettuja itsemurhia Sveitsissä, kertoo sveitsiläinen uutistoimisto ATS.

Ryhmä avasi konttorin Zürichiin, sillä kotimaassaan Saksassa organisaatiota uhkaavat mahdolliset syytteet. Saksassa valmistellaan lakimuutosta, joka tekisi itsemurhan avustamisesta rikoksen, mikäli avustava taho saa toiminnasta tuottoa.

Verein Sterbehelfe Deutschland -järjestö veloittaa jäsenyydestään 200 euron vuosimaksua. Tarjolla on myös 2 000 euron ainaisjäsenyys. Johtaja Kuschin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole kaupallinen yritys, sillä mikäli jäsen toteuttaa avustetun itsemurhan, on rahat tarkoitus palauttaa. Epäselvää on, kenelle kuolleen jäsenen rahat maksettaisiin.

Nyt järjestö suunnittelee toimintansa jatkamista Sveitsissä, mikäli toiminta kielletään Saksassa. Sveitsin laki sallii itsemurhan avustamisen passiivisella tai epäsuoralla tavalla, mikäli avustava taho ei tavoittele omaa hyötyään. Esimerkiksi tappavan lääkkeen toimittaminen itsemurhaa suunnittelevalle on sallittua.

Lähteet: AFP