USA järjestelee joukkojaan Muhammed-levottomuuksien takia

Yhdysvallat on valmis lähettämään erityisjoukkoja lähetystöjensä suojaksi, jos muslimimaiden mellakat yltyvät, kertoo puolustusministeri.

USA:n suurlähetystö tulessa Khartumissa, Sudanissa 14.9.2012 Kuva: LK/ STR

Yhdysvallat sijoittelee sotilaitaan uudelleen niin, että se kykenee tarpeen tullen vastaamaan väkivaltaisuuksiin parissakymmenessä paikassa muslimimaailmassa, kertoo puolustusministeri Leon Panetta.

Hänen mukaansa Yhdysvallat pitää erityisesti silmällä 17:ää tai 18:aa paikkaa niiden levottomuuksien vuoksi, joita islaminuskoisissa maissa on puhjennut profeetta Muhammedia herjaavan videoelokuvan takia.

Yhdysvallat varautuu siihen, että mielenosoitukset riistäytyvät käsistä ja suurlähetystöt tarvitsevat erityissuojelua, Panetta sanoo Foreign Policy -lehdessä.

Lehden mukaan puolustusministeriössä keskustellaan ainakin siitä, että Yhdysvaltain Sudanin-suurlähetystöä suojelemaan lähetettäisiin 50 merijalkaväen erikoisjoukkojen jäsentä. Libyaan ja Jemeniin heitä on jo saapunut noin sata.

Perjantaina ainakin kuusi mielenosoittajaa kuoli Egyptissä, Tunisiassa, Libanonissa ja Sudanissa, kun paikalliset poliisit yrittivät estää väkijoukkoja tunkeutumasta Yhdysvaltain lähetystöihin

Arabikeväällä myös nurja puoli

Panetta sanoo lehtihaastattelussaan myös, että on liian aikaista sanoa, kuka oli syypää Yhdysvaltain Libyan-suurlähettilään Christopher Stevensin ja kolmen yhdysvaltalaisen turvamiehen surmaamiseen. He kuolivat tiistaina, kun Yhdysvaltain Benghazin-konsulaatti sytytettiin tuleen.

Panetta pelkää, että arabimaiden kansannousuilla on ollut myös kääntöpuoli: kun diktaattorit ovat kaatuneet ja uudet johtajat ovat vielä heikkoja, äärimmäisyysaineksille on jäänyt liikkumatilaa, hän sanoo.

Hänen mukaansa al-Qaida-terroristiverkosto näyttää aktivoituneen muun muassa Jemenissä, Somaliassa ja Pohjois-Afrikassa.