1. yle.fi
  2. Uutiset

Japanin ja Kiinan saarikiista yltyi pullojen heittelyksi Pekingissä

Japani kehotti kansalaisiaan varovaisuuteen Kiinassa.

Ulkomaat

Japanin ja Kiinan saarikiistasta vihastuneet kiinalaiset mielenosoittajat ovat heitelleet Japanin Pekingin-suurlähetystöä kivillä, munilla ja vesipulloilla ja ottaneet yhteen mellakkapoliisin kanssa. Väkijoukon koosta ei ole esitetty virallisia lukuja, mutta uutistoimisto AFP arvioi mielenosoittajia olleen pari tuhatta.

Suurlähetystön ympäristössä sijaitsevat japanilaiset ravintolat sulkivat varmuuden vuoksi ovensa mielenosoituksen ajaksi, mutta niille ei näytä koituneen harmia.

Mielenosoituksia on ollut kaikkiaan noin 15 kaupungissa eri puolilla Kiinaa. Shanghaissa poliisi eristi Japanin konsulaatin, mutta päästi alueelle pieniä mielenosoittajaryhmiä. Changshassa mielenosoittajat runtelivat poliisiauton.

Ulkoministeri jätti ulkomaanvierailun kesken

Kiinassa on ollut tällä viikolla useita mielenosoituksia sitä vastaan, että Japanin hallitus osti Senkaku- eli Diaoyu-saaret yksityisiltä omistajilta. Kiina katsoo, että saaret kuuluvat sen alueeseen.

Japani kutsui Kiinan suurlähettilään puhutteluun perjantaina, kun kuusi kiinalaislaivaa oli purjehtinut saariston vesille. Kiinan mukaan alukset olivat ainoastaan valvomassa järjestystä.

Japanin viranomaiset antoivat perjantaina myös turvallisuusvaroituksen Kiinassa oleville kansalaisilleen. Diplomaattilähteiden mukaan kuusi japanilaista on joutunut Kiinassa vakavan häirinnän kohteeksi.

Tilanteen kiristymisen takia Japanin ulkoministeri Koichiro Gemba palaa lauantaina Tokioon kesken Australian-vierailunsa.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi