1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Moskovassa järjestettiin suuri Putinin vastainen mielenosoitus

Jotkut mielenosoittajat kantoivat "Putin on parasiitti" -kylttejä. Protesteja järjestettiin myös ainakin Pietarissa ja Jekaterinburgissa.

Opposition kannattajia mielenosoitusmarssilla Moskovan keskustassa 15. syyskuuta. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Tuhannet ihmiset kerääntyivät lauantaina Venäjän pääkaupunkiin Moskovaan osoittamaan mieltään presidentti Vladimir Putinia vastaan.

Marssin ilmoitettu päättymisaika oli iltakymmeneltä. Kellon lähestyessä kymmentä muutama sata ihmistä oli vielä kaduilla ja poliisi ohjasi heitä kohti metroasemaa.

Arviot "miljoonien marssiksi" kutsutun mielenosoituksen osanottajien määrästä vaihtelivat suuresti, mutta uutistoimisto AFP:n arvion mukaan marssiin osallistui noin 40 000 ihmistä.

Jotkut mielenosoittajat kantoivat "Putin on parasiitti" -kylttejä. Toisilla oli yllään t-paitoja, joissa vaadittiin punkryhmä Pussy Riotin jäsenten vapauttamista. Marssin on kerrottu sujuneen rauhallisesti. Uutistoimisto AP:n mukaan yksi oppositiojohtaja ja muutama hänen kannattajansa otettiin kiinni, kun hän yritti johtaa osaa mielenosoittajista uudelle marssille. 

Marssin reitin varrelle oli sijoitettu noin 7 000 poliisia.

Protesteja järjestettiin myös ainakin Pietarissa ja Jekaterinburgissa. Pietarissa protestiin osallistui noin 2 500 ihmistä ja Jekaterinburgissa 800.

Gudkovin erottamisesta lisäpontta mielenosoitukselle

Moskovan keskustassa olleen Yle Uutisten kirjeenvaihtajan Marja Mannisen mukaan silmämääräisesti arvioituna väkeä ei ollut yhtä paljon kuin kesäkuun mielenosoituksessa.

Mannisen mukaan paikalla oli edustajia melkein kaikista oppositioryhmittymistä.

- Vanha porukka on paikalla, Manninen sanoi.

Oppositioryhmittymien sisälle on alkanut tulla yhä pienempiä ryhmiä. Opposition kannalta tilanne on mennyt huonompaan suuntaan.

Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen Moskovassa

Manninen uskoo, että lisäpontta mielenosoituksen järjestämiselle antoi Venäjän parlamentin alahuoneen duuman eilinen päätös erottaa kansanedustaja Gennadi Gudkov.

Mannisen mukaan oppositio Venäjällä on kuitenkin entistä epäyhtenäisempi.

- Näiden oppositioryhmittymien sisälle on alkanut tulla yhä pienempiä ryhmiä. Opposition kannalta tilanne on mennyt huonompaan suuntaan.

Suurmielenosoituksia on järjestetty Venäjällä viime vuoden lopusta lähtien. Oppositio alkoi tuolloin protestoida epärehellisinä pitämiään parlamenttivaaleja vastaan. Mielenosoittajien määrä kuitenkin hiipui keväällä.

Viranomaiset ovat antaneet tänään lauantaina marssiluvan enintään 25 000 ihmisen joukolle eli vain puolelle kesäkuun mielenosoituksen osanottajamäärästä.