1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

BBC: Ruotsissa tilastoidaan eniten raiskauksia Euroopassa

Ruotsin korkeat raiskaustilastot ovat herättäneet keskustelua vuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen luovutuskiistan takia. Assangea vaaditaan luovutettavaksi Ruotsiin, koska hänen epäillään syyllistyneen siellä seksuaalirikoksiin. BBC tarkasteli Ruotsin raiskaustilastoja pintaa syvemmältä.

Ruotsissa tehdään tilastojen mukaan enemmän raiskauksia kuin missään muussa Euroopan maassa, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC verkkosivuillaan. Eri maiden raiskaustilastoja ei kuitenkaan ole mitenkään mahdollista vertailla keskenään.

Ruotsissa tilastoitujen raiskausten määrä on lähes kolminkertaistunut seitsemän vuoden aikana. Vuonna 2003 poliisille raportoitiin noin 2 200 raiskausta, kun vuonna 2010 tapauksia oli lähes 6 000.

BBC:n haastatteleman ruotsalaisen sosiologin Klara Selinin mukaan tilastot eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että raiskauksia tehtäisiin Ruotsissa enemmän nykyään, vaan ainoastaan sitä, että asenteet ovat muuttuneet. Ruotsissa käydyn julkisen keskustelun ansiosta naiset ovat rohkaistuneet raportoimaan raiskauksista poliisille herkemmin.

Selin huomauttaa myös, että Ruotsissa pyritään tilastoimaan jokainen tapaus erikseen.

- Jos esimerkiksi nainen tulee poliisin luo ja sanoo, että hänen aviomiehensä tai sulhasensa on raiskannut hänet lähes joka päivä vuoden ajan, poliisin on tilastoitava jokainen tapaus erikseen. Kyse voi olla yli 300 tapauksesta. Monessa muussa maassa kyse olisi vain yhdestä tapauksesta, yhdestä uhrista, yhdestä rikoksesta yhdestä tilastosta, Selin selittää.

Raiskauksen määritelmää myös laajennettiin Ruotsin lainsäädännössä vuonna 2005. Nykyisin myös tapaukset, joissa uhri on ollut unessa tai päihtynyt lasketaan mukaan raiskaustilastoihin. Aiemmin ne laskettiin muiksi rikoksiksi.