Katainen: Pankkivalvonnalla laaja kannatus

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoo uskovansa, että Euroopan pankkivalvonnalla on laaja kannatus. Kataisen mukaan valvonnan järjestämisessä on kuitenkin vielä paljon avoimia kysymyksiä.

politiikka
Pääministeri Jyrki Katainen Ylen ohjelman Pääministerin haastattelutunnin 50-vuotisjuhlalähetyksessä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa Helsingissä 16. syyskuuta
Pääministeri Jyrki Katainen Ylen ohjelman Pääministerin haastattelutunnin 50-vuotisjuhlalähetyksessä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa Helsingissä 16. syyskuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Valvonnalla pyritään Kataisen mukaan estämään pankkikriisien syntymistä tulevaisuudessa ja valvomaan rajat ylittävää pankkitoimintaa paremmin.

Kataisen mukaan pankkien valvonnan on oltava kansainvälistä, koska pankitkin toimivat kansainvälisesti.

Valvonta tukee myös markkinataloutta, kun terveet pankit voivat menestyä hyvin ja huonosti hoidetut pankit voidaan ajaa alas, sanoo Katainen.

Katainen kertoi Ylen Radio Suomen pääministerin haastattelutunnin 50-vuotisjuhlalähetyksen alkajaisiksi tänään, että keskimäärin kolmasosa hänen työajastaan kuluu eurokriisin hoitamiseen.

EU:n komission puheenjohtajan José Manuel Barroson mukaan Euroopan keskuspankille kuuluu ydinrooli euron tulevaisuuden takaamisessa. Sen vuoksi komissio tekee esityksen yhteiseksi valvontamekamismiksi, jossa EKP on keskeinen tekijä. Samalla ehdotus on porraskivi pankkiunioniin, Barroso sanoi 12. syyskuuta.

Katainen: En ole optimisti

Viime päivinä on arvioitu että pankkiunioni ja EKP:n entistä vahvempi rooli riittäisivät taittamaan eurokriisin niskan. Katainen ei kuitenkaan uskalla vielä luvata parempia aikoja.

- Menneet vuodet ovat opettaneet ettei se, että on hetkellisesti helpompaa, kerro mitään tulevaisuudesta, Katainen muistuttaa.

Pääministerin mukaan uudet päätökset antavat kuitenkin eväitä kriisin ratkaisemiseen. Nyt on kysymys siitä, osataanko tehdä oikeita päätöksiä.

- En uskalla olla optimisti. Moni kivi on vielä kääntämättä, Katainen sanoo.

Kolme pääministeriä vieraana

Pääministerin haastattelutunnin 50-vuotisjuhlalähetyksen kunniaksi Kesärantaan oli kutsuttu entisiä pääministeriä. Kataisen vieraiksi saapui lopulta kolme keskustalaista: Anneli Jäättenmäki, Mari Kiviniemi ja Matti Vanhanen.

Vieraat olivat epäileväisiä uudistusten suhteen. Kiviniemeä askarruttivat uuteen pankkiunioniin kaavaillut yhteinen talletussuoja ja kriisinratkaisujärjestelmä.

- Tämä voi johtaa siihen, kuten Nalle Wahlroos on todennut, että OP-Pohjola tukee Portugalin pankkeja; Kiviniemi varoitti.

Jäätteenmäkeä puolestaan huoletti EKP:n huseeraaminen kaiken parlamentaarisen kontrollin ulkopuolella. Hän toivoi keskuspankin toimintaan lisää avoimuutta ja varoitti myös Suomen kasvavista riskeistä, kun EKP on luvannut ostaa rajattomasti ongelmamaiden velkakirjoja.

- Viime kädessä jos eivät Suomen pankin varat riitä, se joudutaan maksamaan budjettivaroista ja veronmaksajien piikistä, Jäätteenmäki ennakoi.