Japanin vastaiset mielenosoitukset leviävät Kiinassa

Pitkään jatkunut kiista kärjistyi viime viikolla, kun Japanin hallitus osti osan kiistellyistä asumattomista saarista yksityiseltä japanilaiselta taholta.

Ulkomaat
Mielenosoittajat marssivat kadulla.
Mielenosoittajat marssivat Pekingissä Japanin ja Kiinan välisen saarikiistan vuoksi 16. syyskuuta.How Hwee Young / EPA

Japanin vastaiset mielenosoitukset ovat levinneet Kiinassa jo kymmeniin kaupunkeihin. Väkijoukot ovat vaatineet Japania luovuttamaan kiistellyt Itä-Kiinan meren saaret Kiinalle.

Japanin pääministeri on vaatinut Kiinaa hillitsemään protesteja.

Japanin suurlähetystöä Pekingissä suojasi sunnuntainakin mellakkapoliisien muuri. Lähetystörakennusta kohti heiteltiin muovisia vesipulloja, hedelmiä ja kiviä.

- Olemme kaikki kiinalaisia ja meillä on isänmaallinen sydän. Diaoyu-saaret ovat osa Kiinaa ja ne on saatava takaisin. Ellei niin tapahdu, jatkamme marsseja, ravintolatyöntekijä Guan Lei Yuan perusteli osallistumistaan protestiin.

Kiihkomieliset, enimmäkseen nuoret mielenosoittajat kantoivat Kiinan lippuja ja huusivat toisen maailmansodan ajalta peräisin olevia japanilaisia solvaavia iskulauseita. Joissakin kaupungeissa on myös hyökätty japanilaisia yrityksiä vastaan - esimerkiksi koillisessa Qingdaossa on tunkeuduttu useisiin tehtaisiin.

Kiista kärjistyi viime viikolla

Pitkään jatkunut kiista kärjistyi viime viikolla, kun Japanin hallitus osti osan asumattomista saarista yksityiseltä japanilaiselta taholta. Japanissa saaria kutsutaan Senkakuksi.

Kiina väittää saarien kuuluvan historialliseen alueeseensa. Arvelut mittavista kaasu- ja öljyvaroista ovat saaneet Kiinan kiinnostumaan saarista yhä enemmän.

Japani liitti saaret itseensä 1800-luvun lopulla, ne olivat Yhdysvaltojen hallinnassa toisen maailmansodan jälkeen vuosina 1946-1971. Yhdysvallat palautti ne Japanille, ja viimeiset 40 vuotta ne ovat olleet yksityisen japanilaisen omistuksessa.

Japani taitaa olla nyt ainut aihe, jota vastaan Kiinassa ylipäänsä saa osoittaa mieltä. Vielä eilen poliisi seurasi mielenosoituksia lähinnä sivusta, mutta tänään niitä on jo yritetty hillitä muun muassa kyynelkaasulla ainakin eteläisessä Shenzhenissä.

Myös Japanin pääministeri vetosi tänään Kiinaan, jotta Japanin kansalaisten ja yritysten turvallisuus taattaisiin.

Kummassakin maassa kansallismielisestä uhosta on tiettyä sisäpoliittista hyötyä, mutta riidan ei silti haluttaisi haittaavan kauppasuhteita.

Mielenosoitukseen Pekingissä osallistunut turismialalla työskentelevä nuori mies oli kuitenkin toista mieltä.

- Jos Japani ei anna periksi, voi syttyä jopa sota enkä pelkää sitä, nuorukainen uhosi.

Kommentti kirvoitti lähellä olijoiden taputukset. Harva asiantuntija silti uskoo riidan äityvän niin vakavaksi.