1. yle.fi
  2. Uutiset

Japanilaisyritykset pysäyttävät tehtaitaan Kiinassa mielenosoitusten vuoksi

Työt keskeytetään esimerkiksi kolmella Canonin tehtaalla kahdeksi päiväksi. Mielenosoitukset Japania vastaan ovat levinneet Kiinassa maiden saarikiistan vuoksi.

Ulkomaat
Kiinalaiset mielenosoittajat kokoontuvat Japanin suurlähetystön edustalla Pekingissä.

Japanilainen elektroniikkayhtiö Canon keskeyttää toimintansa kolmessa kiinalaistehtaassaan. Yrityksellä on maassa neljä tehdasta. Tehtaiden on määrä sulkeutua tänään maanantaina ja olla pysähdyksissä huomiseen.

Japanilaisten tiedotusvälineiden mukaan syynä pysäytykseen ovat suuret mielenosoitukset, joilla kiinalaiset ovat vastustaneet japanilaisia maiden välisessä saarikiistassa. Jo aiemmin elektroniikkayhtiö Panasonic kertoi tehtaiden pysäytyksistä.

Myös autonvalmistajat Honda ja Mazda ovat kertoneet tuotannon pysäyttämisestä. Honda on kertonut aikovansa keskeyttää tuotannon Kiinassa tiistaina ja keskiviikkona ja Mazda suunnittelee keskeyttävänsä tuotannon Nanjingin-tehtaalla perjantaihin saakka.

Myös muun muassa autovalmistaja Toyota on kertonut menetyksistään väkivaltaisuuksien vuoksi. Lisäksi esimerkiksi lentoyhtiö All Nippon Airways on kärsinyt peruutuksista Kiinan-reiteillään.

Kiinassa asuvat japanilaiset ovat huolestuneita turvallisuudestaan. Japanilaiskoulut esimerkiksi Pekingissä ja Shanghaissa ovat peruneet tuntejaan.

Senkaku / Diaoyu-saaret -grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Kiinalaiset ovat vaatineet Japania luovuttamaan kiistellyt Itä-Kiinan meren saaret Kiinalle. Saaret tunnetaan Kiinassa Diaoyu-saarina ja Japanissa Senkakuna.

Arvelut mittavista kaasu- ja öljyvaroista ovat saaneet Kiinan kiinnostumaan saarista yhä enemmän.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi