1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntavaalit 2012

Lohjan liitoskunnissa käydään tiukka vaalitaisto

Lohjaan vuodenvaihteessa liittyvissä kunnissa on luvassa tiukka kuntavaalitaisto. Karjalohjan ja Nummi-Pusulan ehdokkaat tavoittelevat mahdollisimman useaa paikkaa uuden kaupungin valtuustosta.

Kuva: Yle

Syksyn kuntavaalit käydään Lohjan seudulla kolmen nykyisen kunnan muodostamassa vaalipiirissä. Karjalohjalta ja Nummi-Pusulasta pääsee Lohjan kaupunginhallitukseen yhteensä kolme edustajaa liitossopimuksen turvin. Muut paikat jaetaan vaalimenestyksen mukaan.

- Tässä nyt lähinnä jännitetään että ketä pääsee läpi, kuinka moni pääsee - tai pääseekö kukaan läpi, Karjalohjan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Markku Lehtonen (kesk.) kuvailee.

- Asetelmat ovat nyt ihan totaalisen erilaiset kuin edellisissä kuntavaaleissa ihan jo valtakunnallisten puolueiden voimasuhteiden muutoksen ja sitten tietenkin tämän liitoksen takia, sanoo puolestaan kokoomuksen nummipusulalaisvaltuutettu Juhana Salmenpohja.

Liitoksesta jämäkkyyttä päätöksentekoon

Lohjaan muutama vuosi sitten liittyneestä Sammatista pääsi liitoksen kynnyksellä kaupunginvaltuustoon neljä edustajaa. Vastaava tulos olisi toiveiden täyttymys myös Karjalohjalla.

- Se olisi todella hyvä, että joka puolueesta pääsisi yksi ehdokas läpi. Nummi-Pusula on isompi kunta niin jos sieltä pääsisi vaikka neljä, viisi tai kuusi niin se olisi erittäin hyvä tulos, Lehtonen toteaa.

Vaikka sekä Karjalohjalla että Nummi-Pusulassa kuntaliitos herättää huolta esimerkiksi lähipalveluiden tulevaisuudesta, saattaa liitos tuoda myös tehoa päätöksentekoon.

- Uskon että isossa kaupungissa valtuustolla on enemmän valtaa eikä lautakuntien asema ole niin vahva kuin pienemmissä kunnissa. Lohjalla myös tuntuu, että puolueiden valtuustoryhmien toiminta on vahvempaa kuin täällä Nummi-Pusulassa, täällähän ryhmäkuri on ollut aika löysää, Salmenpohja huomauttaa.