1. yle.fi
  2. Uutiset

Joensuun grafiikan paja on itäsuomalainen harvinaisuus

Itä-Suomen ainoa grafiikan paja löytyy Joensuusta. Ensimmäiset 15 vuotta paja sijaitsi jäähallin kupeessa Mehtimäellä. Viimeiset vuodet se on toiminut Jokikadulla. Tänä vuonna paja juhlii 20-vuotista olemassa oloaan.

grafiikka
Riikka Mattilan serigrafiateos
Saija Sormunen / Joensuun grafiikanpajan ystävät ry

Grafiikan paja saatiin Joensuuhun 1990-luvulla vuosien ponnistelujen jälkeen, selvittää Joensuun kaupungin kulttuurisihteeri Sari Suvanto.

- Kyllähän se on erikoista, että tällaiset tilat on juuri Joensuussa. Tämä on ainoa Itä-Suomessa toimiva ammattimainen grafiikan paja. Yksittäisiä pienempiä työhuonetiloja löytyy kyllä, mutta täältä löytyy laajat ja hienot tilat moneen eri grafiikan alaan.

Pajasta löytyvät pimiötilojen lisäksi syvä- ja kohopaino- sekä seri- ja litografiatilat.

Mehtimäeltä Suvantosillan kupeeseen

Alkuperäiset tilat olivat punaisessa tiilitalossa aivan Jäähallin kupeessa.Vanha Kuntopolulla sijainnut rakennus joutui väistymään, kun Mehtimäen alueen kehittäminen eteni. Grafiikan pajalle täytyi löytää uudet tilat.

Uusia tarkoitukseen soveltuvia tiloja etsittiin kauan, mutta vihdoin sellaiset löytyivät Jokikadulta vanhoista laboratorion tiloista.

Grafiikan pajan toimintaa pyörittää Joensuun grafiikanpajan ystävät -yhdistys. Yhdistys perustettiin vuonna 2005. Yhdistyksen vastuulla on työympäristön ylläpitäminen, selvittää Tuomas Kettunen.

- Itse tila on kaupungin hallussa ja grafiikanpajan ystävät ry pyörittää toimintaa yhdessä taitelijoiden kanssa.

Taidetta hyvässä hengessä

Grafiikan pajaa voivat käyttää niin ammattilaiset kuin harrastajat, joille välineistö ja tekeminen on tuttua. Vuonna 2009 kuvataitelijaksi valmistunut Riikka Mattinen löysi grafiikan pajan opinnäytetyötään tehdessä, ja sille tielle jäi.

- Nuorelle taiteilijalle täällä oli vastaanottavainen verkosto valmiina. Vanhempien taitelijoiden kautta on päässyt mukaan monenlaisiin näyttelyihin.

Grafiikan tekijöiden taidetta pääsee ihailemaan pajalla, mutta taitelijat ovat töineen esillä näyttelyiden lisäksi mm. Taidelainaamossa sekä Joensuun taidemuseon joulumyyjäisissä.

Lue seuraavaksi