Jouluttaja elää hurmoksessa läpi vuoden

Jouluttajat ovat jo valinneet metsästä sopivan kuusen joulupuuksi, viimeistelevät lahjalistojaan ja maistelevat salaa jouluherkkuja. Kyllä, jo syyskuussa.

ilmiöt
Sinappikuorrutettu joulukinkku pöydällä valmiina syötäväksi.
Hanna Lumme

Syyskuussa perustallaaja vaihtaa kaappeihin syysvaatteet ja parvekkeelle kanervat. Kotisohvan reunalle kaivetaan lämmin viltti ja jalat vuorataan villasukilla. Syksyyn ja talveen on hyvä varautua.

Jouluttajan mielestä moiset toimenpiteet ovat auttamatta myöhässä. Jouluttaja on nimittäin kaivanut talviset kyntteliköt esille jo kesällä ja paistanut vähintään pari satsia joulutorttuja sekä keitellyt glögiä.

Jouluttaja on kaivanut talviset kyntteliköt esille jo kesällä ja paistanut vähintään pari satsia joulutorttuja sekä keitellyt glögiä.

Jouluhullujen sielunelämään voi kurkistaa jouluttajien keskustelufoorumilla netissä. Jouluttajaksi siis itseään kutsuvat ne, joilla joulu on mielessä ympäri vuoden, kirjaimellisesti.

Nyt jouluttajat vertailevat kuumeisesti keskenään tulevan joulun lahjalistoja. Listat luetellaan nettikeskusteluissa muille jouluhörhöille erittäin yksityiskohtaisesti. Keskusteluun kirjoitetut lauseet höystetään luonnollisesti tonttuhymiöin.

Toisessa keskustelussa kuolataan jo jouluruokia, lanttulaatikkoa, kylmäsavulohirullia, joululihapullia ja kinkkua sinappeineen. Osa kertoo jo maistelleensa joulueväitä – ehkä kuitenkin puolisolta salaa. Yksi epäilee jouluisten mielitekojen aiheuttajaksi unissaan näkemäänsä joulupainajaista.

Viime viikonvaihteessa jouluhörhötviettivät tärkeää juhlapäivää. Silloin oli jäljellä enää sata päivää jouluun. Tonttuiluun hurahtaneet järjestivät päivän kunniaksi vähintään pikkujoulut asiaan kuuluvine tarjoiluineen. Joku oli käynyt valitsemassa jo jouluksi haettavan kuusenkin metsästä.

Kuka haluaisi syödä joulutorttuja, kuunnella joululauluja tai miettiä lahjoja syksyllä, kun jouluun on vielä aikaa kuukausitolkulla?

Kaikki edellä kerrottu on siis ihan totta, jos nettikeskusteluja on uskominen.

Joulufriikkiys tuntuu ulkopuolisesta erikoiselta. Kuka haluaisi syödä joulutorttuja, kuunnella joululauluja tai miettiä lahjoja syksyllä, kun jouluun on vielä aikaa kuukausitolkulla?

Toisaalta, miksipä ei. Kuka on sanonut, että joulua saa viettää vain yhtenä päivänä vuodessa. Jouluttaminen osoittaa myös ihailtavaa paneutumista aiheeseen. Jouluttaja rakentaa koko vuoden joulufiilistelyn, valmistelun ja muistelun ympärille.

Aivan hakoteillä sadat jouluttajafoorumin jäsenet eivät voi olla. Ehkä he tietävät, että jouluvalmistelut synkän syksyn keskellä piristävät.

Ehkä näin lopuksi voin tunnustaa, että minussakin saattaa asua pieni jouluhöperö. Lahjalistan ensimmäinen kohta on nimittäin jo raapustettu salaiseen muistioon.