1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Särkijärvi, Utajärvi

Orvo Öhman ei käskien tarinoi

Voidaan sanoa, että ei ole hyviä tai huonoja tarinoita, vaan on hyviä tai huonoja tarinan kertojia. Muonion Särkijärvellä asuvaa Orvo Öhmania pidetään hyvänä tarinankertojana. Hän kuitenkin tähdentää, että kukko ei käskien laula. Orvo tarinoi, kun hänestä siltä tuntuu.

Orvo Öhman, Särkijärven shamaani.

Särkijärven shamaaniksi sanottu Orvo Öhman imee tarinansa paljolti luonnosta. Eräpoliisinakin ollut mies on kulkenut kairoja silmät ja korvat tarkkoina. Monta juttua hän on kuullut ja niitä sitten myös sepittänyt.

- Tarina on totta, jos se on - tai sitten ei. Kaikkea ei ole pakko uskoa, hän naurahtaa.

- Ja tarina on juuri sellainen kuin se kerrotaan.

Orvo on laatutuumainen ja tykätty mies, kuten oli isänsäkin. Syntyjään helsinkiläinen Isä-Bertil toimi pitkään Enontekiön vallesmannina. Sitä perua Orvokin pestautui poliisin palvelukseen. Muonioon hän tuli, kun Enontekiön ja Muonion nimismiespiirit yhdistettiin. Ja asettui sinne asumaan. Nyt talo ja koti on Särkijärvellä.

Orvo Öhman sanoo mielellään osallistuvansa kylän tapahtumiin. Sellainen on muun muassa keskiviikkona Särkijärven Majoilla järjestettävä tarina-ilta porovartaan äärellä. Siellä shamaani tarinoi. Ja koululla on iltamatkin.

- Häätyy auttaa naapurin Tarjaa (Veisto), joka jaksaa ja viitsii tällaisen tapahtuman järjestää, Orvo sanoo ja aikoo mennä muikkuverkoille.

- Muikku on nyt syvänteissä ruskaa piilossa, mutta kylläs sitä sieltä kotitarpeiksi tulee. Eikä tarvitse enempää tullakaan.