Koe uusi yle.fi

Siivous on ollut Suomessa rangaistus

Keski-Suomen Vuoden Yrittäjänaiseksi valittu siivousalan yrittäjä Saija Tolvanen toteaa, että alan heikko arvostus saattaa kummuta osin vanhoista tavoista ja asenteista: pahantekijät on laitettu perinteisesti jynssäämään vessoja ja kuuraamaan lattioita.

siivous
keittiörätti
Päivi Meritähti / Yle

Vuoden Yrittäjänaisen valinta julkistettiin lauantaina Keski-Suomen Yrittäjänaisten 65-vuotisjuhlissa. Saija Tolvanen omistaa Jyväskylän Siivouspalvelu Oy:n, joka on 45 vuotta vanha perheyritys. Yritys on kaksinkertaistanut liikevaihtonsa Vuoden Yrittäjänaisen käsissä.

Tolvasen aikana siivouspalveluyrityksessä on panostettu etenkin markkinointiin, sisäiseen koulutukseen ja yritysilmeeseen.

- Tunnustus on minulle ja koko yrityksellemme suuri huomionosoitus siitä työstä mitä teemme. Iloitsen erityisesti tässä yhteydessä tämän alan yrityksen saamasta huomiosta, siivousala kun ei ole se mediaseksikkäin, kertoo Tolvanen.

Puhtautta ihaillaan - siivousta ei

Tolvasen mukaan suomalaiset arvostavat poikkeuksetta puhtautta, mutta arvostus ei yllä välttämättä siivousalaan.

- Tämä on mysteeri, jota joudun päivittäin miettimään. Puhtautta, siisteyttä ja työhyvinvointia arvostetaan niin kotona kuin konttorissakin, mutta puhtauden tuottamista ei arvosteta. Tämä on ollut tietysti myös matalapalkka-ala, mutta senkin eteen tehdään kovasti töitä ja on yritetty muun muassa kiinteistöjen tukitoimintoja yhdistää ja sitä kauttakin löytää arvostusta tälle työlle.

Tolvanen kertoo, että muun muassa armeijassa on Suomessa käytetty vuosien saatossa siivousta kurinpidollisena toimintana ja kotioloissakin kuuraaminen ja jynssääminen on saattanut olla rangaistus.

- Ehkä se on asenne, joka on jäänyt vuosien takaa ja siitä tulee negatiivinen mielleyhtymä. Onhan asiat toki muuttuneet, mutta ehkä joissakin asenteissa tämä tausta tulee esiin.

Mikrokuituliinasta on moneksi

Kun alan konkarilta kysyy joka kodin siivousvinkkejä, hän kertoo, että märkä rätti ei ole aina se pätevin väline, johon kannattaa tarttua.

- Kyllä suosittelen mikrokuituliinaa. Se on mullistanut siivousta. Ennen ehkä lotrattiin paljon vedellä ja käytettiin vahvoja aineita. Nykyään ympäristöystävälliset siivousaineet lisääntyy. Mikrokuituliinaa voidaan käyttää kuivana ja erilaisten tahrojen poistoonkin.

Siivousvälineiden ja -aineiden valintaan vaikuttaa myös se, kuinka piinttynyttä likaa vastaan pitää taistella.

Entä imuroiko ja kuuraako siivusalan yrittäjä itse omassa kodissaan?

- Kyllä siivoan itsekin kotona paljon ja laitan myös lapsia siivoamaan. Siivoukseen pitää oppia ja kuten sanotaan: puhtaus on puoli ruokaa, tiivistää Tolvanen.