Yle Helsingin kuntavaalikiertue kurvaa Länsi-Uudellemaalle

Yle Helsingin vaalikiertue "Kohti kuntavaaleja" saapuu Lohjan torille torstaina 4. lokakuuta. Kuntavaaleissa riittää jännitettävää Lohjan seudulla ja Raaseporissa. Miten menestyvät vuodenvaiheessa historiaan jäävien kuntien ehdokkaat? Entä säilyykö RKP:n ylivoima Raaseporissa?

Kuntavaalit 2012
Lohjan torilla ihmisiä ja Ylen kuntavaaliteltta.
Yle Helsingin kuntavaalikiertue kerää keskustelijoita Lohjan torille.

Länsi-Uudellamaalla on syksyn kuntavaaleissa jaossa aikaisempaa vähemmän valtuustopaikkoja. Vajaa neljä vuotta sitten perustetun Raaseporin valtuustossa on tähän asti istunut 59 valtuutettua. Syksyn kuntavaaleissa paikkamäärä pienenee 43 jäseneen. Tällä hetkellä valtuuston suurin ryhmä on RKP ja toiseksi suurin SDP. Muilla puolueilla on Raaseporissa lähinnä hajapaikkoja, joten suurin vaalitaisto käydään kahden valtapuolueen välillä.

Lohjan seudulla syksyn vaalit käydään kolmen nykyisen kunnan muodostamassa vaalipiirissä, sillä Karjalohja ja Nummi-Pusula liittyvät Lohjaan vuodenvaihteessa. Karjalohjalta ja Nummi-Pusulasta pääsee Lohjan kaupunginhallitukseen yhteensä kolme edustajaa liitossopimuksen turvin. Muut paikat jaetaan vaalimenestyksen mukaan, joten Karjalohjalla ja Nummi-Pusulassa riittää jännitettävää vaali-iltana.

Tällä hetkellä Lohjan valtuuston suurimmat ryhmät ovat Kokoomus ja SDP - molemmilla puolueilla on 14 valtuutettua. Karjalohjalla ja Nummi-Pusulassa suurimmat valtuustoryhmät on Kokoomuksella ja Keskustalla.

Hanko, Inkoo ja Siuntio liitospaineessa

Toistaiseksi itsenäisenä pysytelleisiin Hankoon, Inkooseen ja Siuntioon lienee luvassa lisääntyvää kuntaliitospainetta seuraavan valtuustokauden aikana. Hangon ainoa luonteva liitoskumppani on Raasepori, mutta liitoshaluja ei Suomen eteläisimmästä kärjestä juuri löydy.

Inkoossa ja Siuntiossa joudutaan pohtimaan muun muassa sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita, jotka kunnat aikovat järjestää jatkossa itse. Nykyinen Lohjan seudun sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyösopimus päättyy vuodenvaihteessa Lohjan, Karjalohjan ja Nummi-Pusulan kuntaliitoksen takia.

Inkoo on ollut mukana sekä Lohjan että Raaseporin seudun liitosselvityksessä, mutta 5 000 asukkaan kunta sinnittelee edelleen itsenäisenä. Siuntio jättäytyi puolestaan ulos Lohja-liitoksesta viime metreillä useamman valtuustokäsittelyn jälkeen.

Karkkila ja Vihti suu säkkiä myöten

Karkkilassa ja Vihdissä pohditaan tulevan valtuustokauden aikana - monen muun kunnan tavoin - taloutta. Investointeja tarvittaisiin niin koulurakentamiseen kuin kunnallistekniikkaankin, mutta rahaa on rajallisesti.

Nähtäväksi jää, riittääkö Vasemmistoliiton kannatus pitämään puolueen edelleen Karkkilan suurimpana valtuustoryhmänä. Vasemmistolla on Karkkilassa 12 ja Kokoomuksella kahdeksan valtuustopaikkaa.

Vihdissä kovin kisa käydään Kokoomuksen ja Keskustan välillä - Kokoomuksella on tällä hetkellä 12 ja Keskustalla 11 paikkaa kunnanvaltuustossa.

Osallistu Lohjan toritapahtumaan!

Tule sinäkin puimaan Länsi-Uudenmaan kuntien tilannetta ja tulevaisuutta entisten, nykyisten ja tulevien päättäjien kanssa Lohjan torille torstaina 4. lokakuuta.

Toritapahtumassa on mukana Ylen väkeä ja paikalta tehdään suora radiolähetys. Paikan päällä olemme klo 11-14 ja radiolähetys tapahtumasta on kuultavissa Ylen aikaisen ja Ylen läntisen taajuuksilla klo 13-14. Välähdyksiä tapahtumasta nähdään myös illan Uudenmaan Yle uutisissa TV2:ssa.

Mikä mättää omalla kotipaikallasi? Mihin kysymykseen olet erityisesti kaivannut vastausta, mutta et ole sitä saanut? Lähetä kysymyksesi etukäteen tästä.