Kielikahvilassa irrotellaan kielen- ja mielenkantoja

Perinteiset kielikahvilat avautuvat jälleen syksyn myötä Hämeenlinnan pääkirjastossa.

Kuva: Kari Mustonen / Yle

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto, kaupungin maahanmuuttajapalvelut sekä Vanajaveden opisto järjestävät yhdessä tänä syksynä kolme kielikahvilaa, joista ensimmäinen kokoontuu maanantai-iltana.

Kahvilat on tarkoitettu kulttuurien ja kielten kohtaamiseen, vapaaseen keskusteluun. Maanantaina kielikahvilassa puhutaan venäjää, viroa, englantia, ranskaa ja suomea, kertoo suomen kielen pöytää vetävä, kirjastonhoitaja Sini Kiuas.

- Kileikahvilassa on puhuttu niitä kieliä, joita on opetettu Vanajaveden opistossa. Vanaveden opistohan on kahviloiden yhteistyökumppani. Olen ottanut kielet heidän kielivalikoimalistaltaan. Lisäksi ollut sellainen kerta, asiakkaiden toivekielestä, mutta jota ei ole opistossa juuri sillä hetkellä opetettu, kuten esimerkiksi esperanto, latina ja puola.

- Käytännössä kielikahvila on sillä tavalla pieni ja elastinen, että tätä voidaan tehdä toiveidenkin mukaan. Jatkossa odotetaan asiakkaiden toiveita kielistä, joita kokeiltaisiin.

- Joka kerta maahanmuuttajat saattavat tulla rupattelemaan suomen kielellä. Kahvilassa on suomea huomattavasti mukavampaa puhua kuin asioida viranomaisten kanssa.

- Toisaalta meidän pöytien vetäjät ovat näitä kansainvälisiä hämeenlinnalaisia. Usein on ollut suomen kieltä opiskelevia tai puhuvia opettavia ihmisiä, mutta kielikahvila ei ole koulutustilaisuus missään nimessä vaan sellainen vapaamuotoinen mahdollisuus, kertoo Sini Kiuas.

Syksyn ensimmäinen kielikahvila alkaa illalla kello 18.

Syksyn seuraavat kielikahvilat järjestetään lokakuun 22. päivä ja marraskuun 12. päivä.