Pankkiautomaatti yhä harvemmalla paikkakunnalla

Käteisautomaattikantaa uudistetaan ja samalla laitteiden määrä pienenee. Verkoston uudistukset näkyvät myös Päijät-Hämeessä.

pankkiautomaatit
Nainen asioimassa pankkiautomaatilla
Yle

Automaattiverkoston muutoksiin on painetta, sillä käteisnostot ottoautomaateista ovat vähentyneet kolmanneksella viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Käytännössä automaattien lukumäärä vähentyy eniten suurissa kyläkeskuksissa ja kaupungeissa, joissa automaatteja on ennestään useita. Lisäksi vähän käytettyjen automaattien ylläpidosta aletaan periä aiempaa suurempia korvauksia.

Esimerkiksi Artjärven ainoa pankkiautomaatti suljetaan tiistaina, sillä nousseet kustannukset kävivät paikalliselle pankille liian korkeiksi.

Automatia Pankkiautomaatit Oy:n kehitysjohtaja Jyri Marvialan mukaan Artjärven käteisautomaatti on ollut hyvin vähällä käytöllä.

- Palkkiomme tulevat pääsääntöisesti tapahtumapalkkioina. Silloin, kun automaatin käyttö on vähäistä, tapahtumapalkkiot eivät riitä kattamaan automaatin ylläpitokustannuksia. Olemme sitten perineet niin sanottuja sijoittelukorvauksia, joihin on tullut tänä vuonna merkittävä korotus.

Haja-asutusalueiden yksittäiset automaatit pyritään säilyttämään käyttäjämääristä riippumatta.

- Silloin, kun ottopiste sijaitsee yli 20 kilometrin etäisyydellä seuraavasta, sijoittelukorvauksia ei peritä, huomauttaa Jyri Marviala.

Artjärven ainoa pankkiautomaatti ei kuitenkaan pelastunut, sillä seuraava automaatti löytyy Myrskylästä, jonne on matkaa alle 20 kilometriä.

Myös Hartolassa, Padasjoella ja Sysmässä on vain yksi automaatti, mutta niiden käyttöaste on tällä hetkellä hyvä.

- Hämeenkoskella on melko vähän käytetty automaatti, johon sovelletaan sijoittelukorvauksia. Toistaiseksi paikallinen pankki on halunut ylläpitää automaattia myös Hämeenkoskella ja maksaa korvauksia, Automatian kehitysjohtaja Jyri Marviala sanoo.