1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pilvenpiirtäjät

Mielikuvitustornitalot hämmentävät helsinkiläisiä

Helsingin keskustaan näkyville paikoille on ilmestynyt rakennustyömaatauluja kuvitteellisista tornitaloista. Tauluissa ei ole mainintaa siitä, että niiden ainoa tarkoitus on herättää keskustelua.

Kuva: Yle

- Aika villi, ehkä turhan hallitseva kaupunkinäkymään, mutta en tuomitse. Tykkään kuitenkin Helsingin mataluudesta,  Kampissa kävelevä Antti Karvonen luonnehtii ratakuilun päälle suunniteltua pilvenpiirtäjärakennusta.

Karvonen ei ollut aivan varma rakennetaanko Perhoseksi nimetty sarjakuvamainen luomus todella Tennispalatsin viereen.

Hakaniemen torille suunniteltu pilvenpiirtäjä miellytti naapurissa asuvaa Tuula Lehtistä, vaikka hänkään ei ollut varma siitä, onko rakennus totta vai ei.

- Yritin selvittää tätä nettisivujen kautta, mutta ei se selvinnyt minulle. Tori on niin kämäinen ja ankea varsinkin iltaisin, että tänne todellakin kaipaisi ohjelmaa.

Mikä tuo niinku on?

Taina Toivanen

- Mikä tuo niinku on? Ei minun mielestäni Hakaniemen ilme kaipaa tätä, Taina Toivanen puolestaan totesi.

Helsinki ei olekaan matala kaupunki

Palautteita pilvenpiirtäjien suunnittelijat, Aalto-yliopiston opiskelijat nimenomaan kaipaavat, sanovat heidän opettajansa Kivi Sotamaa ja Antti Ahlava.

Suomalaisessa arkkitehtuurissa ollaan hyvin ammattikoulumaisia.

Kivi Sotamaa

- Kyltit ovat todellisen oloisia, jotta ihmiset ottaisivat ne tosissaan. Suomalaisessa arkkitehtuurissa ollaan hyvin ammattikoulumaisia. Jos haluamme, että arkkitehtuuri kehittyy taiteenlajina, pitää innovoida ja keksiä uutta, Sotamaa sanoo.

Sotamaa johtaa Aalto-yliopiston ADDLabia ja Kivinen arkkitehtuurin laitosta. Miehet purjehtivat jokin aika sitten yhdessä Helsingin edustalla. Näkymä mereltä kaupunkiin yllätti.

- Helsinki ei ole ollenkaan harmonisen horisontaalinen. Se on täynnä korkeita rakennuksia, mutta ne ovat teollisuusrakennuksia. Voisiko osa niistä olla kauniita ja pehmeitä asuinrakennuksia, Sotamaa miettii.

Sotamaa ei pidä korkeaa rakennusta lähtökohtaisesti hyvänä.

- Keskustaan ne eivät välttämättä sovi ollenkaan, mutta Helsingissä on monia hyviä paikkoja korkeille rakennuksille. Hyvin suunniteltu korkea rakennus on hyvä.