Vanhuksille etsitään perhehoitajia Tampereella

Tampereellakin halutaan kokeilla ikäihmisten perhehoitoa. Monissa kunnissa, muun muassa Savossa, Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaalla sekä Pirkanmaalla Ikaalisissa perhehoidosta on hyviä kokemuksia.

Teisko, Tampere
Vanhus ja lapsiperheitä kävelemässä kadulla
Yle

Tampereen Teiskosta etsitään ikäihmisten perhehoidosta kiinnostuneita. Kämmenniemen koululla järjestetään illalla tilaisuus, jossa esitellään Suomessa vielä melko uutta tapaa viedä palvelut vanhuksien kotiin.

Perhehoitajien valmennus alkaa lokakuussa. Tampereen kaupungin projektipäällikkö Laura Selin-Hannola uskoo, että kokeilu tulee tarpeeseen.

- Tampereella, kuten kaikissa muissakin kunnissa, tarvitaan uusia muotoja vanhusten kotona-asumisen tukemiseen. Perhehoito on yksi hyvä vaihtoehto kun halutaan tuoda palvelut kotiin asti.

Teiskossa on pula palveluista

Perhehoito sopii Selin-Hannolan mukaan erityisesti ikäihmisille, jotka kokevat turvattomuutta, kärsivät ehkä yksinäisyydestä tai on alkamassa muistisairaus.

Kampanjan suuntana on Teisko, sillä siellä on pulaa palveluista.

Tämä on vähän kuin entisiin aikoihin palaamista. Silloinkin siellä kodeissa mummot ja papat olivat siinä samassa muun nuoremman sakin kanssa.

Anja Halonen

- Teiskossa ei ole sillä tavalla palveluita kun kaupunkiseudulla on. Toisaalta Teiskossa ikäihmiset ovat aina tottuneet asumaan maalla ja toisaalta Teiskossa on sellaista asuntokantaa ja sellaisia mahdollisuuksia löytää hoitajia, joita kantakaupungissa ei ehkä niinkään ole.

Perhehoito vanhoihin aikoihin palaamista

Joensuulainen Anja Halonen on pitänyt perhehoitoa vanhuksille muutaman vuoden. Hänen kotonaan on aina avoimet ovet. Niin ikäihmiset kuin heidän omaisensa ovat tulleet perheelle tutuksi.

- Tämä on vähän kuin entisiin aikoihin palaamista. Silloinkin siellä kodeissa mummot ja papat olivat siinä samassa muun nuoremman sakin kanssa.

Alussa Halosen perhe ei tiennyt mihin olivat ryhtymässä, mutta nykyään pois muuttaneet lapsetkin kysyvät tarvitseeko äiti apua. Halonen pitää työstään.

- Se on niin vapaata ja oikeanlaista ikäihmistenhoitotyötä. Minulla ei ole kiire.