Skanssiin nousee ekologinen asuinalue

Kauppakeskuksen viereen nouseva asuinalue on etenemässä suunnitelmasta käytäntöön.

Skanssi (kauppakeskus)
Hartelan kyltti, jossa mainostetaan Skanssiin kohoavia kerrostaloja.
Inkeri Pyylampi / Yle

Skanssiin tulee noin Varissuon kokoinen ekologinen kaupunginosa.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen kertoo, että hanke on nyt lähtemässä voimakkaasti käyntiin.

- Ensimmäinen uusi asemakaava tultaisiin hyväksymään 2013. Ja sitten koko alue useassa eri asemakaavassa niin, että seuraavan valtuustokauden loppuun mennessä alue tulisi kaavoitettua. Rakentaminen käynnistyy nykyisen kaava-alueen ulkopuolella 2014, Virtanen kartoittaa tilannetta.

Kaupunginosan on tarkoitus olla kestävän kehityksen edelläkävijä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asuinalue käyttää vähemmän energiaa kuin normaalisti, tuottaa energiaa ja tukeutuu joukkoliikenteeseen. Myös jätehuoltoratkaisuja mietitään ekologisesta näkökulmasta.

- Ympäristöystävällisyyttä voidaan edistää myös sillä, että kaupunginosa muodostuu sekä erityyppisen asumisen että työpaikkojen alueesta. Tällä vähennetään pitkälti ”heiluriliikennettä”, Virtanen toteaa.

Ostoskeskuksen ja asuinalueen symbioosi

Skanssin ostoskeskus tervehtii uutta asuinaluetta ilolla.

-Alun perin kun kauppakeskusta on lähdetty tähän rakentamaan, on ollut tiedossa, että jonain päivänä tämä ikään kuin tulee osaksi kaupunkia, toimitusjohtaja Liisa Nikkanen kertoo.

Myös kauppakeskus Skanssi on kiinnittänyt huomiota ympäristöasioihin. Se on Euroopan ainoa kauppakeskus, jossa on kaksi LEED-ympäristöluokitusta. Ensimmäinen LEED-sertifikaatti myönnettiin rakentamisen aikoihin. Toiminnan aikaisesta ympäristöystävällisyydestä tunnustus saatiin tänä vuonna.

Skanssin kauppakeskuksessa on kiinnitetty huomiota muun muassa energian- ja vedenkulutukseen.

Energiaa voidaan säästää esimerkiksi laittamalla ilmastointi ja lämpötilojen säädöt kuntoon. Huomiota kiinnitetään myös valaistukseen.

- Valaistusta on muutettu niin, että se on liiketunnistimien ja entistä enemmän myös hämäräkytkimen takana, kiinteistöpäällikkö Risto Kauppila tarkentaa.

Vedenkulutuksen säännöstelyä

Vedenkulutuksen hillinnässä olennaisia ovat sopivat kalusteet. Vesikalusteita ei myöskään voi jättää oman onnensa nojaan.

- Niiden toimintaa on seurattava, jotteivät hanat tai vessanpytyt jää valumaan, Kauppila toteaa.

Seuranta voidaan toteuttaa tekniikan avulla.

- Meillä on tuntikohtainen vedenkulutuksen seuranta. Sieltä tulee hälytys, jos vuorokautinen kulutus on noussut ennakoitua suuremmaksi. Sen jälkeen lähdetään tutkimaan, mistä se johtuu, Kauppila kertoo.