Perussuomalaisten ehdokasmäärä yli nelinkertaistui Keski-Suomessa

Kuntavaalien ehdokasasettelu on valmistumassa. Puolueilla on tämä päivä aikaa toimittaa ehdokaslistat keskusvaalilautakunnille. Perinteisille puolueille ehdokkaiden löytäminen on teettänyt kovasti työtä. Sen sijaan perussuomalaiset ovat saaneet ehdokkaita hyvin.

Kuntavaalit 2012
Kuntavaalit 2012 -grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Ehdokkaiden saaminen on ollut monessa puolueessa edellisvaaleja vaikeampaa muun muassa tulossa olevien vaativien kuntapäätösten vuoksi. Esimerkiksi kokoomus on jäämässä edellisvuosien ehdokasmääristä. Kokoomuksen Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Pauli Partanen näkee yhtenä syynä sen, että valtuutetun työ raskasta.

- Tästä on tullut entistä vaativampaa. Kun olen ihmisiä mukaan pyytänyt, ensimmäisenä kysytään, että paljonko se vie aikaa.

Myös keskusta on jäämässä edellisvuosien ehdokasmääristä. Erityisen vaikeaa on ollut löytää naisehdokkaita. Sen sijaan nuoria ehdokkaita keskusta on omien sanojensa mukaan saanut ilahduttavasti.

Netistä huolimatta jalkatyö on kunniassa

Nuorista ehdokkaista huolimatta sosiaalinen media ei nouse keskustan vaalityössä kovin merkittäväksi työkaluksi. Keskustan Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauliina Maukonen-Kärkkäinen uskoo perinteiseen jalkatyöhön.

- Sosiaalinen media on kasvattanut kaiken aikaa suosiotaan ja meilläkin sitä käytetään. Täytyy kuitenkin muistaa, että kaikilla ei ole Keski-Suomessakaan toimivaa nettiyhteyttä. Sosiaalinen media tulee olemaa harrastuneiden ja valistuneiden väline vaalityöhön.

Suomen kommunistinen puolue on saanut Keski-Suomessa ehdokkaita vain Jyväskylään. Ehdolla on 25 henkilöä, mikä on hieman edellisvaaleja enemmän. Erkki Tynjä SKP:n Jyväskylän toimistosta uskoo, että näissä vaaleissa internetin merkitys kasvaa.

- Internetiä käytetään entistä enemmän ja silloin myös vaalikoneita käytetään entistä enemmän. Ne ovat meille köyhille pienille puolueille ensiarvoisen tärkeitä välineitä.

Demarit ovat ehdokasasetteluunsa melko tyytyväisiä. Puolueessa myönnetään vaikeus löytää naisehdokkaita. Myönteistä on kuitenkin se, että mukaan on saatu kokonaan uusia ehdokkaita sekä nuoria. SDP:n Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Ulla Perämäki muistuttaa ehdokkaita siitä, että kovin työ on vielä edessä.

- Ehdokkaan on panostettava vaalityöhön, jos haluaa päästä valtuustoon. Läpi ei mennä sillä, että pannaan nimi paperiin ja ollaan mukana yhteismainoksissa.

Perussuomalaisilla ehdokkaita varsinkin Petäjävedellä

Monesta muusta puolueesta poiketen perussuomalaiset ovat onnistuneet ehdokashankinnassaan hyvin. Puolue on saamassa ehdokkaan maakunnan jokaiseen kuntaan ja edellisvaaleihin verrattuna ehdokkaiden määrä on nelinkertaistunut. Keski-Suomessa puolueella on noin 250 ehdokasta. Erityisen hyvä ehdokastilanne on Petäjävedellä, kertoo piirin puheenjohtaja Pentti Tuomi.

- Viimeisten tietojen mukaan siellä on 22 ehdokasta.

Yksi selitys perussuomalaisten suosiolle Petäjävedellä saattaa Tuomen mukaan löytyä SMP:stä. Puolueella oli 1970-luvulla Petäjävedeltä kansanedustaja Olavi Tupamäki.

Uusilla valtuustoilla vaikeita päätöksiä

Yle Keski-Suomen soittokierros puolueiden piiritoimistoihin kertoo, että huolenaiheet ovat tulevalla valtuustokaudella yhteiset. Puolueissa tiedostetaan, että edessä on vaikeita päätöksiä. Vasemmistoliiton piiripuheenjohtaja Marja Leena Makkonen ennakoi, että kuntien taloustilanne, tulossa oleva kuntarakennemuutos sekä palveluiden turvaaminen vaativat päättäjiltä vaikeita päätöksiä.

- Nyt tarvitaan vahvoja ja rohkeita kuntapäättäjiä yli puoluerajojen.

Kuntavaalien ensikertalainen Piraattipuolue asettaa Jyväskylässä kymmenen ja Saarijärvellä yhden ehdokkaan. Puoluesihteeri Arto Lampilan mukaan tavoitteena on läpimeno Jyväskylässä. Piraattipuolueen lista koostuu nuorista ehdokkaista.

- Meillä on varmasti Jyväskylän nuorin ehdokaslista. Se voi olla sekä etu että haitta, mutta joka tapauksessa nuori uskaltaa äänestää meitä koska tietää, että ääni myös menee nuorelle.

Vihreitä ja kristillisdemokraatteja ei tavoitettu tätä juttua varten. Ruotsalainen kansanpuolue ja Köyhien Asialla rp. ei aseta ehdokkaita Keski-Suomessa. Rekisteröityjen puolueiden ohella ehdokkaita asettaa muutama puolueiden ulkopuolinen ryhmä.