Suurtorin pinta pohdituttaa

Vanhan Suurtorin pinta puhuttaa Turussa. Historiallinen mukulakivetys on liikuntarajoitteisille ja huonojalkaisille liian vaativa kävelyalusta. Epätasainen kivipinta on ehdotettu korvattavaksi sepelimurskeella. Museoviranomaisten mukaan se on mahdollista, mutta kunnossapitäjät epäilevät lisääntyvien sateiden ja sulamisvesien verottavan sorapintaa.

Vanha Suurtori
Vanha Suurtori, Turku. Brinkkalan talo.
YLE / Jouni Koutonen

Ympäristö-ja kaavoituslautakunta pohtii, miten Suurtorin päällyste ensi kesänä korjataan. Iltapäivällä ennen päätöstä lautakunta jalkautuu paikalle tutkailemaan kivetysongelmaa.

-Tämä on yksi vaihtoehto tämä sorapinta, mutta lähdettiin siiitä, että kyseessä on niin tärkeä asia, että lautakunta käy paikan päällä katsomassa aluetta lähempää ja tutustumassa tilanteeseen, lautakunnan puheenjohtaja Jorma Hellstén.

Hän toteaa, että nyt Suurtorin mukulakivet ovat todella korkealla, kun kivien välinen sora- ja hiekkakerros on vuosien mittaan sateen mukana huutoutunut pois.

- Toisaalta talvikunnossapitoa ajatellessa on ongelmallista, jos torialue muutetaan kokonaan soramurskeelle. Myös rankkasateet voivat huuhtoa sorapintaa laajalti kohti jokea, arvelee Hellstén.

Hänen mukaansa esimerkiksi Tapperin Ajan virta -teoksen alle voitaisiin hyvin jättää olemassaoleva mukulakivipinta , samoin niille alueille toria, joilla ei liikuta.

- Näin tori näyttäisi osin siltä millainen se aikoinaan on ollut. Kulkuväylät sen sijaan tulisi saadaan sellaisiksi, että niillä liikuntaesteiset ja myös lastenvaunuja työntävät pystyvät liikkumaan helpommin kuin nyt, sanoo Hellstén.

Samalla ympäristö- ja kaavoituslautakunta pohtii millaisia mahdollisuuksia on sallia Suurtorin alueella jonkin verran pysäköintiä. Alueella toimiva ravintola on toivonut parkkiopaikkoja läheisyyteensä, kun nykyisin lähimmät pysäköintipaikat ovat kauempana Nunnankadulla, josta paikkaa on hankalaa saada. Hellsténin mukaan Suurtorin reunalle saattaisi olla mahdollista tehdä viisi-kuusi pysäköintipaikkaa.