1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Poraamalla puuro makeaksi

Metsät pullistelevat puolukoita. Punaisesta kirpeästä marjasta saa helposti makeaa lappapuuroa. Salaisuus puolukan makeaksi saamiseksi on ahkera poraaminen. Poraamiseen sopii hyvin tavallinen sähkövatkain. Poraa eli vatkaa puuroa niin kauan että puuron väri muuttuu vaaleanpunaiseksi ja rakenne ilmavaksi. Entisaikojen raikas makupala lappapuuro eli puolukkapuuro on helppo valmistaa ja terveellinen nauttia.

Kuva: Juha Mäntykenttä / Yle

Lappapuuro

8 dl vettä

Uusia vivahteita puuroon saa korvaamalla osan puolukoista mansikalla.

Erikoisneuvoja Eeva-Maija Laurila

n. 4 dl puolukoita tai vajaa 3 dl puolukkasurvostavajaa

1 dl sokeria

1½ dl mannasuurimoita(vaniljasokeria)

Kiehauta marjat ja vesi. Vispaa mannasuurimot kiehuvaan liemeen ja anna kypsyä välillä sekoittaen 5-10 minuuttia. Anna jäähtyä. Vatkaa puuro kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaamisen takia puuro turpoaa kolmanneksi suuremmaksi. Nauti kylmän maidon tai vaniljakastikkeen kanssa.

Ohje: Erikoisneuvoja Eeva-Maija Laurila  Lapin Martat ry