Japanilaiset pistäytyivät kiistellyillä saarilla - kiinalaiset alukset matkalla

Kiina tuomitsee käynnin saarilla provokaatioksi. Alueelle on matkalla kiinalaisten kalastusalusten laivue. Kiinalaisten tunteet ovat pinnassa japanilaismiehityksen vuosipäivänä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kaksi Japanin kansalaista on käynyt tänään tiistaina Japanin ja Kiinan välillä kiistan synnyttäneiden saarten alueella. He saapuivat meloen kumiveneellä ja uivat saareen. Kiinan ulkoministeriö on tuominnut käynnin ärsytykseksi. Saaret ovat Japanin hallinnassa. Kiina on tulkinnut saaressa käynnin Kiinan itsemääräämisoikeutensa vahingoittamiseksi.

Tuhat kiinalaista kalastusalusta on matkalla kiistellylle alueelle. Tänään tiistaina kiinalaiset muistelevat japanilaismiehitystä. 18. syyskuuta 1931 japanilaissotilaat räjäyttivät rautatien, sittemmin Japani miehitti Koillis-Kiinan Mantshurian. Moni Kiinassa asuva japanilainen on pysytellyt varmuuden vuoksi kotonaan mielenosoitusten jatkuessa eri puolilla Kiinaa.

Tehtaiden sulkemisten uskotaan vaikuttaneen platinan hintaan

Japanilaisyritykset ovat sulkeneet satoja tehtaitaan ja liikkeitään Kiinassa levottomuuksien vuoksi. Myös Japanin lähetystö on keskeyttänyt palvelunsa Pekingissä. Autovalmistaja Toyota keskeyttää tuotantoaan Kiinassa, se ei ole kertonut yksityiskohtia. Honda on sulkenut kaikki viisi Kiinan-tehdastaan, Nissan kaksi kolmesta tehtaastaan.

Esimerkiksi platinan markkinahinta on laskenut japanilaisyritysten tuotannon katkosten myötä. Kiina on maailman toiseksi suurin talous ja Japani kolmanneksi suurin.

Kiista koskee Itä-Kiinan merellä sijaitsevia asumattomia saaria, jotka kiinalaiset tuntevat Diaoyuna, japanilaiset Senkakuna. Nyt käynnissä oleva kiista leimahti viime viikolla, kun Japani osti saaria niiden yksityisiltä japanilaisilta omistajilta. Myös Taiwan on vaatinut luonnonvaroiltaan rikasta aluetta itselleen. Alueella on muun muassa kaasua.