Ampumaratojen luodit talteen uudella menetelmällä

Ampumaradoille kertyy vuosittain runsain mitoin luoteja. Suurin osa materiaalista on haitallista lyijyä. Uudella menetelmällä luotien sisältämät alkuaineet saadaan kierrätettyä.

Kotimaa
Maalitaulu ja kiväärin piippu
Sari Törmikoski / Yle

Ekokem on kehittänyt menetelmän luotien keräämiseksi ampumaradoilta. Yhtiö on käynnistänyt Hattulassa Puolustusvoimille kuuluvan Parolannummen ampumaradan kunnostuksen, jossa luodit otetaan talteen maa-aineksesta.

Tekniikka kehitettiin alunperin polttolaitosten kuonan käsittelyyn ja tarkoituksena oli saada metalliset alkuaineet, kuten lyijy, talteen. Sama tekniikka soveltuu myös ampumaratojen puhdistukseen. Luotien materiaalista yli kaksi kolmasosaa on lyijyä. Lisäksi niissä on pieniä määriä kuparia, antimonia, messinkiä ja sinkkiä.

Metallit päätyvät eurooppalaisiin jalostuslaitoksiin ja sitä kautta teollisuuden raaka-aineiksi.

Käsittelylaitteisto on siirrettävä, mikä mahdollistaa myös erottelun paikan päällä ampumaradalla. Tähän asti pilaantuneet maa-ainekset on kaivettu pois ja kuljetettu käsittelylaitoksiin tai loppusijoitettaviksi.

Ekokemin työpäällikön Mikko Saarisen mukaan maaperästä eroteltujen luotien käsittely tapahtuu Hausjärven puolella Kuulojan käsittelylaitoksessa. Ekokem on harjoitellut luotien erottelua maaperästä pienemmillä maamassoilla, jotka on tuotu muualta kuin puolustusvoimien ampumaradoilta.