Aamun lehdet: poliisi, kirkko ja budjetti

Tiistain lehdet kertovat poliisin tietoverkkovian vaarantaneen jo partioiden turvallisuuden. Käsittelyssä ovat myös seurakuntien rahapula ja Tiitisen lista.

Kotimaa

Poliisin tietoverkoissa viime viikolla ilmennyt vika on ilmoitettua vakavampi, kirjoittaa Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Osa tarkistus- ja valvontatehtävistä on jäänyt yhteysongelmien takia kokonaan hoitamatta ja poliisipartiot eivät ole päässeet aina sisään tietojärjestelmään. Ongelmien kerrotaan jopa vaarantaneen työturvallisuuden.

Esimerkiksi Varsinais-Suomen poliisilla oli viikonlopun aikana arviolta noin 500 työtehtävää ja näistä poliisin tietojärjestelmään oli kirjautunut maanantaihin mennessä vain neljä kappaletta.

Helsingin poliisilaitoksen johtokeskuksen esimies, ylikomisario Heikki Poroila sanoo Turun Sanomissa, että kenttätyössä on palattu 80-luvulle kynien ja lehtiöiden aikaan.

Loputtomiin ei voi velkaantua

Eduskunta alkaa tänään käsitellä hallituksen budjettiesitystä ja se näkyy usean lehden pääkirjoitussivulla. Esimerkiksi Keskisuomalaisen mielestä (siirryt toiseen palveluun) valtion ensi vuoden talousarvio on elvyttävä kohtuubudjetti.

Suomi velkaantuu budjettiesityksen mukaan arviolta seitsemän miljardia euroa lisää. Keskisuomalainen arvioi, että velkamäärä on vielä hallittavissa, mutta velkaantumisen nopeus on huolestuttavaa.

- Syömävelkaa ei voi ottaa loputtomiin, lehti muistuttaa. Julkisiin menoihin on syytä hakea rakenteellisia säästöjä, jotka vaikuttavat menoihin erityisesti vuosien kuluttua, Keskisuomalainen opastaa.

Aamulehti on samoilla linjoilla (siirryt toiseen palveluun) ja arvioi, että valtionvelan kasvu muuttuu hallitsemattomaksi, jos hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjaa ei vahvisteta nopeasti ja määrätietoisesti.

Seurakunnilla matti kukkarossa

Seurakuntien talous on tulevaisuudessa vaikeuksien edessä, kirjoittaa Kauppalehti. Vielä vuonna 2007 kirkko pystyi kattamaan investointinsa ja kulunsa tuloillaan, mutta enää näin ei ole. Viime vuonna seurakuntien rahoitus jäi alijäämäiseksi, ja menot on katettu joko velalla tai kassavaroilla.

Kauppalehti laskee, että kirkko tarvitsisi 120 000 uutta jäsentä, jotta velanotosta ja kassan kuluttamisesta päästäisiin. Viime vuonna kirkon jäsenmäärä supistui 30 000 ihmisellä, ja viimeisen viiden vuoden aikana jäsenmäärä on vähentynyt 178 000:lla.

"Nyt se Tiitisen lista julki"

Aamulehti haluaa (siirryt toiseen palveluun) Tiitisen listan vihdoinkin julkisuuteen. Viime viikolla tuli kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun Suojelupoliisin Alpo Rusia koskeva vakoiluepäily tuli julkisuuteen. Julkitulosta meni viisi vuotta ennen kuin Rusi oli puhdistettu epäilyistä.

Aamulehden mielestä tapauksessa tuli selväksi, että suomalaisten vaikuttajien kylmän sodan aikaisissa tekemisissä on vielä paljon valottamatta jääneitä kohtia. Lehti haluaakin aihepiirin symboliksi nousseen ns. Tiitisen listan julkisuuteen.

- Listan säilyttäminen Supon kassakaapissa jonkinlaisena suomalaisena Graalin maljana on naurettavaa mystifiointia, Aamulehti kirjoittaa. Piilottelu todistaa vain, että Supon on pidettävä omaa arvovaltaansa yllä epämääräisten keinojen avulla, lehti toteaa.