1. yle.fi
  2. Uutiset

Rakennusliitto saartaa puolalaisfirman koulutyömailta

Saartoon laitettulla yrityksellä oli 12 työntekijää Jyväskylän kaupungin Huhtasuon koulukeskuksen työmaalla. Sama firma oli rakentamassa koulukeskusta myös Tampereella

Puola
Rakennustyömaan pääsy kielletty -kyltti metalliaidassa.
Yle

Huhtasuon koulukeskuksen työmaan puolalaismuurarit saivat palkkaa viisi-kuusi euroa tunnilta, eikä päivähoja maksettu lainkaan. Suomalainen aloittelevan työntekijän minimipalkka on 9,40€, ja puolalaisten olisi pitänyt saadda päivärahastaa päälle neljä euroa tunnissa. Lisäksi työntekijät saivat ensimmäisen palkkansa vasta yli kuukauden kuluttua työn alusta normaalin kahden viikon sijaan.

- YIT:n omat muurarit ja jyväskyläläiset muurarit olivat tarjonneet siitä YIT:lle normaalia urakkaa suomalaisen työehtosopimuksen mukaan, muttatarjouskilpailussa urakka meni Puolaan, sanoo Rakennusliiton Keski-Suomen aluepäällikkö Juhani Manninen.

Rakennusliiton saartojulistus koskee yrityksen koko maan toimintaa, sillä Huhtasuon lisäksi yritys on rakentamassa koulukeskusta myös Tampereella. Aiemmin sama puolalaisyritys on toiminut Suomessa ainakin Oulussa.

Koulukeskuksen julkisivu- ja väliseinämuurauksia jatkavat nyt keskisuomalaiset muurarit.

- Onhan tämä erikoista, että nyt ne samaiset suomalaiset muurarit, jotka eivät alun perin kelvanneet YIT:lle, aloittavat työt, Manninen sanoo.

YIT: Puolalaiset eivät pitäneet sopimusta

YIT Rakennus Oy:n aluejohtaja Mikko Räty on pahoillaan siitä, ettei puolalaisyritys pystynyt pitämään urakkasopimukseen kirjattuja lupauksia.

- Sopimus puolalaisten kanssa katkaistiin viime perjantaina, mutta sillä ei ole mitään vaikutusta työmaahan. Se on vielä avoimena, että maksaako YIT puolalaisten puuttuvat työsuhdesaatavat, Räty sanoo.

Räty kiistää, että suomalaiset tekijät olisi urakkatarjouskilpailussa suunnitelmallisesti sivuutettu.

- Tarjouksia pyydettiin seitsemän, kuusi suomalaisilta aliurakoitsijoilta ja yksi puolalaiselta yritykseltä. Saimme suomalaisilta vain yhden tarjouksen, muut vastasivat, etteivät ne pysty ottamaan vastaan uusia töitä. Harkinnan jälkeen päädyimme tekemään sopimuksen puolalaisten kanssa.

Räty vakuuttaa, että YIT haluaa selvittää tilanteen asiallisesti.

- Avoimin kortein tässä toimitaan. Tapahtuneesta otetaan opiksi. Pelisääntöjä on jatkossa kehitettävä, Räty sanoo.

Virolaiset hakeutuvat jo liittoon

Keski-Suomessa tulee Mannisen mukaan ilmi useita harmaan työvoiman tapauksia kuukausittain.

Tilanne saattaa kuitenkin olla paranemassa.

- Uutena piirteenä etenkin virolaiset työntekijät yhä enemmän liittyvät Rakennusliittoon, koska he ovat huomanneet, että meiltä saa apua. Me valvomme kaikkien jäsenten työehtoja ja palkkoja kansallisuudesta riippumatta, Manninen sanoo.

Toinen tekijä ovat veronumerot, sillä maaliskuun alun jälkeen rakennustyömaalla kaikilla pitäisi olla henkilötunnisteessa veronumero.

Saarto alkaa huomenna.

Päivitys kello 10:28: Rakennusliiton aluepäällikkö Juhani Mannisen lausunnot.

Päivitys kello 12:26: Saarron aikataulun tarkennus.

Päivitys kello 13:51: YIT:n näkemys tilanteesta.

Lue seuraavaksi