Metso aloittaa yt-neuvottelut - vähentää jopa 630

Neuvottelut koskevat lähes 4 100 Metson palveluksessa olevaa henkilöä. Yt-neuvotteluita käydään Jyväskylän, Järvenpään, Tampereen, Raision, Juankosken ja Valkeakosken yksiköissä.

talous
Konepajayhtiö Metson logo talon seinässä.
Markku Ulander / Lehtikuva

Konepajayhtiö Metso aloittaa yt-neuvottelut irtisanomisista ja lomautuksista.. Neuvottelut koskevat lähes 4 100 Metson Suomen yksiköissä toimivaa paperiteollisuuden palveluksessa olevaa henkilöä. Metso arvioi, että vähennystarve on enintään noin 630 henkilöä. Vähennettävistä noin 150 saatetaan ulkoistaa.

Vähennykset koskevat Jyväskylää, Järvenpäätä, Tamperetta, Raisiota, Juankoskea ja Valkeakoskea. Vähennysten arvioidaan toteutuvan vuoden 2013 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Lisäksi Metso neuvottelee mittavista lomautuksista. Lomautustarve koskee noin 3 500 henkilöä ja samoja Metso-paikkakuntia kuin irtisanomisetkin. Lomautustarve määräytyy ensi vuoden tuotantotilanteen ja saatujen tilausten mukaan, kertoo Metso.

Metso perustelee yt-neuvotteluita toimintaympäristön muutoksella. Metson tavoitteena on sopeutua rakenteellisiin muutoksiin. Metson mukaan paperikoneiden kysyntä on heikentynyt, kilpailu lisääntynyt ja valimotuotteiden kysyntä laskenut.

Myös maailmantalouden epävarmuus painaa Metson näkymiä.

Metso tavoittelee yt-neuvotteluiden avulla noin 30 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä liiketoiminnassaan.

Jyväskylässä Metson Rautpohjan metallityöntekijöiden pääluottamusmies Pentti Mäkinen sanoo, etteivät yt-neuvottelut sinällään yllättäneet.

- Yt-neuvottelut eivät sinällään yllättäneet, mutta se, että yhtiö jakaa samaan aikaan osinkoja on moraalisesti kyseenalaista, Mäkinen sanoo.

Metso tiedotti viime viikolla ylimääräisen osingon jakamista osakkeenomistajille vielä tämän syksyn aikana.