1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjastot

Kemin kulttuurikeskukseen mahtuu toinenkin museo

Kemin kirjaston uudistaminen alkaa nykyisen lipunmyynnin kohdalta. Lipputiski siirtyy sijansa verran ulko-ovea kohti. Pitkään kulttuurikeskuksessa asiakkaita palvellut Iiris-kahvio ottaa sijansa lippupalvelun nykyisellä paikalla ensi vuonna. Remontilla tehdään tilaa historialliselle museolle.

Kuva: Juha Peltoperä / Yle

Kirjastonjohtaja HIlkka Heikkinen kertoo, että nämä muutostyöt aloitetaan jo tänä vuonna ja seuraavaksi listalla on Iiriskahvion rakenteiden purku. Ensivuoden aikana aulaan nousee kirjaston ja taidemuseon sekä historiallisen museon yhteinen palvelutiski, Heikkinen valaisee rakennuspiirustuksia.

Kirjastosaliin mennään jatkossa nykyisen kahvion kohdalta ja historiaa pääsee ihailemaan nykyisen kirjaston sisäänkäynnin kautta. Kahvion tilalle kohoaa kirjaston ja museoiden yhteinen palvelutiski.

Itsepalvelua lisätään

Kirjastonjohtaja Hilkka Heikkinen toivoo, että asiakkaat käyttäisivät jatkossa enemmän itsepalvelupisteitä. Sen takia kirjastoon tulevat uudet lainaus- ja palautusautomaatit.

- Automaateista huolimatta virkailijatkin palvelevat edelleen. Heikkinen huomauttaa, että ratkaisulla Kemin melkein kaikki nykyiset kulttuuripalvelut ovat saman käden ulottuvilla.

Lasten kulttuuripalvelut ovat vielä Tullimakasiinissa.

Miten lehtilukusali ?

Lehtisali tulee isoon kirjastosaliin nykyisen tietopalvelun kohdalle. Korjauksen yhteydessä myös hyllyjärjestys muuttuu. - Kaunokirjallisuus siirtyy lähemmäs palvelutiskiä, koska se on tilastojen mukaan lainatuinta aineistoa. Peräti kuusikymmentä prosenttia lainauksista on kaunokirjallisuutta, paljastaa Hilkka Heikkinen.

Entäpä musiikkiosasto ?

Musiikkisali tulee entiseen lehtilukusaliin kulttuurikeskuksen pienen auditorion seinää vasten. - Sinne kerätään kaikki musiikkiaineisto ja tilaan rakennetaan myös pieni esiintymistila ja lava. Sille uskomme olevan paljon käyttöä, povailee Hilkka Heikkinen.

Heikkinen mukaan kaikkea lp-levymateriaalia ei saada esille pienempien salitilojen vuoksi, mutta henkilökunta osaa kyllä kaivaa esille ja näytille arkistojen herkut.