Lehtokotiloiden hävittäminen on käsityötä

Kainuun eteläosissa hanakasti elintilaa vallannut lehtokotilo kannattaa hävittää koko naapuruston voimin kerralla isommalta alueelta. Lehtokotilot poimitaan käsin ja keitetään. Raadot haudataan maahan 20 senttimetrin syvyyteen.

Kotimaa
Lehtokotilo kädessä
Katja Oittinen / Yle

Lehtokotilo rakastaa pehmeälehtisiä kasveja, ja sen herkkua ovat muun muassa voikukka ja nokkonen. Paras tapa torjua lehtokotiloita omalla pihalla on pitää se puhtaana lehti- ja lautakasoista, kitkeä rikkaruohot ja leikata ruoho lyhyeksi.

- Lehtokotiloita voi torjua kemiallisin ainein, mutta esimerkiksi salaattimaan voi suojata ympäröimällä sen kuivalla tuhka- tai kalkkivanalla, kertoo Kainuun ammattiopiston luonnonvara-alan Seppälän yksikön puutarhaopettaja Eeva-Liisa Mulari.

Seppälässä on järjestetty lehtokotiloiden hävittämistalkoot, missä oppilaat ovat oppilaitoksen kahden kasvihuoneen välistä keränneet lehtokotiloita ja siistineet pihaa.

- Haastamme Kajaanin kaupungin ja kajaanilaiset naapurustot hävittämään ja torjumaan lehtokotiloita, jotka leviävät muun muassa maansiirron ja taimien mukana tai vaikkapa tratktorien ja työkoneiden renkaissa, Mulari kertoo.

Kajaani erityisasemassa Kainuun lehtokotilotilanteen kannalta

Lehtokotiloita ei ole vielä tavattu Kajaanin pohjoispuolella, ja Mulari muistuttaakin, ettäkajaanilaisten hävitys- ja torjuntatyöt vaikuttavat koko Kainuun lehtokotilotilanteeseen.

Mitä paremmin hävittämisessä onnistutaan Kajaanissa, sitä todennäköisemmin lehtokotilon leviäminen pohjoisempaan Kainuuseen estetään.

Eeva-Liisa Mulari

- Paltamolaiset voisivat lyödä painetta Kajaanille hoitaa tilanne kuntoon. Mitä paremmin hävittämisessä onnistutaan Kajaanissa, sitä epätodennäköisemmin lehtokotilo leviää pohjoisempaan Kainuuseen.

Paras tapa hävittää lehtokotiloita on etsiä ja kerätä ne käsin upotettavaksi kiehuvaan veteen.

- Kiehuvassa vedessä ne kuolevat nopeasti. Vahvaa etikkaliuosta voi käyttää myös, tai tukehduttaa kotilota kuivaan tuhkaan. Raadot tulee haudata maahan 20 senttimetrin syvyyteen, sillä kuolleet kotilot houkuettelevat paikalle lajitovereita, jotka syövät ne, Mulari selvittää.

Lehtokotilosta saa puhdistamalla ja suolaamalla myös syötävää, mutta Mulari ei opiskelijoineen herkuttelusta innostu.

- Kyllä me nyt vain keitämme ja hautaamme nämä!