1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaisasiantuntija Kiinan ja Japanin saarikiistasta: Jonkin ajan kuluttua laitetaan pillit pussiin

Yliopistonlehtori Juha Vuoren mukaan Kiinan ja Japanin kauppasuhteet ovat niin merkittävät, ettei kiistan Senkaku/Diaoyu-saarista anneta kärjistyä. Japanin parlamentin ylähuoneen suomalaissyntyinen jäsen Marutei Tsurunen uskoo, että asia laitettaneen "hyllylle" odottamaan tulevaisuudessa kenties joskus syntyvää ratkaisua.

Ulkomaat
Diaoyu-/ Senkakusaaret -kartta
Yle Uutisgrafiikka

Japanin ja Kiinan välille jälleen leimahtanut kiista Senkaku/Diaoyu-saarten hallinnasta on aiheuttanut Kiinassa rajuja mielenosoituksia ja saanut jotkin japanilaisyritykset keskeyttämään toimintansa Kiinassa. Tilanne kärjistyi viime viikolla, kun Japani ilmoitti ostaneensa maiden välisenä kiistakapulana vuosikymmenet olleen saariryhmän yksityisiltä japanilaisomistajilta. Kiina katsoo saarten kuuluvan itselleen.

Kiinan ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija, Turun yliopiston politiikan tutkimuksen yliopistonlehtori Juha Vuori ei usko, että toisistaan taloudellisesti riippuvaiset maat antaisivat riidan kärjistyä enää tämän pidemmälle tai jatkua enää kovin kauan.

- Kiina on Japanin suurin kauppakumppani ja Kiinassa on paljon japanilaistuotantoa. Kyseessä on Kiinalle niin oleellinen kauppasuhde, että jonkin ajan kuluttua laitetaan pillit pussiin, Vuori arvioi Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Kiistan juuret 1800-luvulla

Kiistan juuret johtavat vuonna 1895 päättyneeseen Kiina ja Japanin sotaan, jossa Japani otti nyt kiistan keskiössä olevat saaret haltuunsa. 1951 Japani luovutti muut hallussaan olleet saaret Kiinalle, mutta Senkaku/Diaoyu-saaret katsottiin osaksi Yhdysvaltain hallussa ollutta Okinawaa. Kun USA 1970-luvun alussa palautti Okinawan Japanille, tuli mukana myös kiistaa herättävä saariryhmä.

Vuori muistuttaa, että kansallismieliset sekä Kiinassa että Japanissa ovat vuoroin kiihdyttäneet saarikiistaa vuosien varrella. Kiinan tämänkertaista voimakasta reaktiota selittää se, että nyt asialla on ollut kansallismielisten sijasta Japanin valtio.

- Kiinassa on sotahistorian vuoksi hyvin voimakkaita Japanin vastaisia mielipiteitä. Jälkipyykkiä ei ole pesty ja mielenosoitukset käynnistyvät helposti. Näin suuria mielenosoituksia ei kuitenkaan olisi, ellei Kiinan kommunistipuolue niitä sallisi, Vuori sanoo useisiin eri kaupunkeihin eri puolilla Kiinaa levinneistä mielenosoituksista.

- Kiinassa ollaan poliittisesti herkässä poliittisessa tilanteessa. Pian Kiinassa valitaan uusi johtajapolvi, Vuori muistuttaa.

"Kukaan ei hyödy selkkauksesta"

Japanin parlamentin ylähuoneen suomalaissyntyinen jäsen Marutei Tsurunen kertoi Ykkösaamun haastattelussa, ettei Japanissa ole tuoreimman kiistan aikana ollut mielenosoituksia.

- Olemme aika huolestuneita. Japani ja Kiina tarvitsevat toisiaan. Kukaan ei oikeastaan hyödy selkkauksesta. Japanilaisyritykset kärsivät, mutta myös Kiina kärsii. Toivomme, ettei tilanne pahene, Tsurunen toteaa.

Tsurunen uskoo, etteivät maat saa tälläkään kertaa kiistaa ratkaistua lopullisesti, vaan asia laitettaneen "hyllylle" odottamaan tulevaisuudessa kenties joskus syntyvää ratkaisua.

Tätä kannatti aikoinaan myös Kiinan johtaja Deng Xiaoping, joka jo 70-luvun lopulla esitti, että saarikiista jätetään silleen ja annetaan tulevaisuuden ratkaista kysymys.

Tänään tiistaina vietetään Japanin ja Kiinan sodan varhaisena lähtölaukauksena pidetyn Mukdenin välikohtauksen 81. vuosipäivää ja mielenilmausten pelätään edelleen yltyvän alueella.

Lue seuraavaksi