Presidentti Niinistö puolusti syrjäytymiskampanjaansa

Presidentti vastasi kampanjan saamaan kovaan kritiikkiin maakuntamatkallaan Iisalmessa. Niinistö sanoi muun muassa, että hän ei halunnut hyppiä rahanjakokysymyksissä eduskunnan tontille.

Kotimaa
Seppo Kääriäinen ja Sauli Niinistö Iisalmessa
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti tiistaina maakuntamatkallaan Iisalmessa kantaa syrjäytymisen ehkäisykampanjastaan nousseeseen arvosteluun. Presidentti puolusti kampanjaa ja sen asiantuntijoita voimakkaasti.

Niinistö toisti hanketta koordinoivan Sakari Huovisen perustelun, jonka mukaan esimerkiksi rahanjako ja resurssit rajattiin kampanjasta kokonaan pois, koska se ei kuulu presidentin toimivaltaan.

- Ei haluttu mennä eduskunnan tontille, Niinistö sanoi.

Niinistö ihmetteli myös arvostelua siitä, että kampanjan osoittamat keinot osoittivat monen arvostelijan mielestä hyvin oikeistolaista ajattelua.

- En tiedä kaikkien ryhmän jäsenten poliittista kantaa. Sen kuitenkin tiedän, että yksikään työryhmässä ei toiminut poliittisin perustein, Niinistö sanoi.

Presidentti totesi, että kampanjassa esitetyt keinot eivät ole muista keinoista pois.

- Hyvinvoivienkin etu on vähentää pahoinvointia.

Entä oliko Niinistö yllättänyt siitä, että kritiikkiä on tullut paljon nuorilta?

- Hyvä, että keskustellaan. Tuli kuitenkin sellainen ajatus mieleen, että presidentinvaalit käytiin jo, Niinistö totesi.

Yksikään työryhmässä ei toiminut poliittisin perustein.

Sauli Niinistö

Niinistö kannusti Iisalmessa myös yrittäjiä osallistumaan syrjäytymisen ehkäisytalkoisiin palkkaamalla nuoria töihin mahdollisuuksien mukaan. Jos tällainen ei onnistu, yritysten kannattaisi Niinistön mielestä sijoittaa rahaa vapaaehtoistyöhön.

Ihan tavallisia asioita aiheutti arvosteluvyöryn

Presidentti Niinistö lupasi jo presidentinvaalikampanjassaan tarttua nuorten syrjäytymiseen, koska kymmeniätuhansia nuoria ei löydy kouluista, työttömyyskortistoista, varusmiespalveluksesta tai muista yhteiskunnan toiminnoista.

Ensimmäinen konkreettinen tulos kampanjasta oli, kun presidentin kokoama asiantuntijatyöryhmä julkisti toissa viikolla Ihan tavallisia asioita -vihkon javerkkosivuston (siirryt toiseen palveluun). Niissä esiteltiin arkikeinoja, joilla vanhemmat ja muu yhteisö voivat tehdä nuorten arjesta parempaa.

Asiantuntijoiden listaamissa keinoissa puhutaan muun muassa ajan antamisesta lapsille ja nuorille, arkipuuhien tekemisestä yhdessä, hyvistä tavoista ja vanhempien vastuusta. Muun muassa nuorisotyötä, sosiaalitointa, koulua, poliisia, vammaisia ja urheiluseuroja edustanut työryhmä listasi kaikkiaan 36 konkreettista arkikeinoa.

Keskustelu kuumaa

Ihan tavallisia asioita -keinovalikoima on herättänyt kuuman keskustelun puolesta ja etenkin vastaan. Kritisoijat ovat sanoneet, että ”arjen pienillä ihmeillä ei tavoiteta syvintä kuilua” ja että sivusto on ”lähinnä keskiluokan puuhakirja, jonka avulla hyväosaisissa perheissä voidaan parantaa arjen laatua”. Kritiikkiä on kuulunut etenkin nuorilta aktiiveilta.

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) lausui lehtihaastattelussa, että nuorten auttaminen vaatii poliittisia ja taloudellisia panostuksia, joita ei voida korvata hyväntekeväisyydellä tai naapuriavulla. Kolme sosialidemokraattien ministeriä puolestaan katsoo tämänpäiväisessä mielipidekirjoituksessaan kampanjan arvostelun olevan kohtuutonta.

Ministerien mielestä kampanja on korostanut ansiokkaasti välittämisen merkitystä syrjäytymisen ehkäisyssä. Lisäksi hankkeessa mukana olevat järjestöt ovat tuoneet kyllä esille, että syrjäytymisen ehkäisy vaatii myös rakenteellisia ratkaisuja yhteiskunnassa, puolustavat ministerit Lauri Ihalainen, Maria Guzenina-Richardson ja Jukka Gustafsson.

Presidentti maakuntamatkalla Ylä-Savosta Varkauteen

Presidentti Sauli Niinistö aloitti kotimaanmatkansa tiistaina iltapäivällä Vieremältä, jossa hän tutustui metsäkoneyhtiö Ponsse Oy:n tehtaaseen.

Iisalmessa Niinistö osallistui urheiluseura Pallo-Kerho 37:n 75-vuotisjuhlaan ja vihkii illalla Iisalmen uuden tekonurmikentän.

Keskiviikkona matkaohjelma jatkuu Varkaudessa. Siellä Niinistö tapaa koululaisia ja tutustuu Foster Wheeler Energia Osakeyhtiön toimintaan.