Tutustu maatilan elämään

Maatilat ympäri Suomen raottavat ovensa yleisölle kuluvalla viikolla. Avoimien ovien päivänä esitellään maatilojen toimintaa ja muistutetaan ihmisiä siitä, mistä ruoka tulee.

maatilat
Kuvassa Kippojen navetta Kokkolan lohtajalla ja lehmiä
YLE / Kia-Frega Prepula

Neljä keskipohjalaista maatilaa avaa ovensa yleisölle kuluvalla viikolla. Koko Suomen kattava tempaus tarjoaa mahdollisuuden tutustua maatilojen tuotantoon.

- Tällaiselle tapahtumalle on ollut kiinnostusta. Kuluttajat haluavat tietää mistä ruoka tulee, kiteyttää MTK:n Keski-Pohjanmaan kenttäpäällikkö Jouni Ingalsuo.

Ovet ovat avoinna kaikille, mutta pääasiassa ohjelma on suunnattu lapsiperheille. Esimerkiksi Ylivieskan avoimille oville on ilmoittautunut etukäteen jo lähes 700 koululaista.

Viljelijän sana painaa

Turkistarhaus ja tuotantoeläinten hyvinvointi huolestuttavat nykyajan ihmisiä enenevissä määrin. Avaamalla maatilojen ovet halutaan antaa yleisölle mahdollisuus huomata itse eläinten hyvinvoinnin tila.

Avoimet ovet eivät ole helppo järjestää kiireisen maanviljelijän arjen keskelle. Isäntäparit ovat kuitenkin raivanneet aikaa sille, että heidän kanssaan voi keskustella tilan hoidosta.

- Maataloudesta ei ole helposti objektiivista tietoa tarjolla. Viljelijää pidetään luotettavana tiedonlähteenä, kun puhutaan maataloudesta ja ruoasta, muotoilee Ingalsuo.