Koe uusi yle.fi

Hattulan uusi kunnanjohtaja liputtaa kunnan itsenäisyyden puolesta

Hattula pärjää jatkossakin itsenäisenä. Tätä mieltä on Hattulan uusi kunnanjohtaja Heidi Rämö. Rämö on ottanut kunnan vetovastuun haltuunsa tiistaina, mutta hän lupaa linjauksia vasta kuntavaalien jälkeen.

Hattula
Hattulan kunnanjohtaja Heidi Rämö
Kari Mustonen / Yle

Rämö ennakoi terveydenhoidon järjestämisestä suurinta epävarmuustekijää Hattulan ja koko Kanta-Hämeen tulevaisuudelle. Kuntauudistusasiassa kunnanjohtaja Heidi Rämö ei hötkyile, vaan hän muistuttaa, että jokainen kunta vastaa itse omista uudistuksistaan.

- Henkilökohtainen ajatusmaailmani lähtee siitä, että kuntaorganisaatiota pitää kehittää omista lähtökohdista huolimatta kuntauudistuksista tai muista valtakunnallisista uudistusohjelmista. Jokainen kunta vastaa omasta tulevaisuudestaan omilla toimillaan.

Minkäläisen vastauksen Hattulan kunta on antanut valtioneuvostolle?

- Kyllähän tämä on selkeä linja, että valtuusto on itsenäisyyden puolesta ja minun tehtäväksianto on se, että varmistan omalla toiminnallani itsenäisyyden edellytykset kunnalle. Että siinä mielessä ei ole epäselvyyksiä, että nämä ovat lähtökohdat, mistä lähden työhöni, tiivistää Rämö.

"Selvitystyö ei tarkoita vielä suurkuntaratkaisua"

Valtakunnallisessa kuntauudistuksessa katsotaan asioita, mitkä eivät välttämättä liity kunnan itsenäisyyteen, sanoo Rämö.

Omat talousluvut eivät estä itsenäisyyttä millään tavalla.

Heidi Rämö

- Selvitystyössä otetaan kantaa mahdollisen uuden kunnan syntyyn liittyviin indikaattoritietoihin. Hattulan kunnan osalta vain asukasluku ei täytä hallituksen kriteeristöä. Toki työssäkäyntialueen osalta Hattula on selkeästi osa Hämeenlinnan työssäkäyntialuetta, mutta omat talousluvut eivät estä itsenäisyyttä millään tavalla.

Kuntauudistuksen vuoksi tulossa onkin kiireisiä aikoja Hattulan tuoreelle kunnanjohtajalle.

- On selvä asia, että valtioneuvosto asettaa kaikki Suomen kunnat ekstratyötä tekemään tämän asian suhteen. Selvittäminen ei vielä tarkoita suurkuntaratkaisua. Päätös on tullut vain siitä, että selvitystyötä täytyy tehdä. Näemme sitten, mitä lisätöitä he asettavat syksyn kyselykierroksen jälkeen.

Terveydenhuolto vaatii arvokeskustelua

Heidi Rämö ennakoi terveydenhoidon järjestämisestä suurinta epävarmuustekijää Hattulan tulevaisuudelle. Kuntarakenteen ratkaisut voi tehdä vasta terveydenhoitoratkaisujen jälkeen, koska terveydenhoito on kunnassa niin keskeinen asia, arvioi Rämö.

Hänen mielestään terveydenhoidon osalta on myös käytävä arvokeskustelu siitä, mitä kuuluu yhteiskunnan maksettavaksi ja mitä yksilön vastuulle.

- Toimintojen ja palvelujen läpikäynti on aivan välttämätöntä, jotta talousedellytykset säilyvät Suomen kunnilla.

Uuden kunnanjohtajan kausi Hattulan ruorissa alkaa keskustelukierroksella.

- Tiistaina aletaan johtoryhmällä katsoa pelisääntöjä ja tutustua toisiimme. Parin kuukauden sisällä kerron sitten oman näkemykseni siitä, mikä on kunnan tulevaisuus, lupaa Rämö.