1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Martti Pura ryhtyy eläkepäivillään kirjoittamaan

Hattulan kunnanjohtajan tehtävästä eläköitynyt Martti Pura on hyvässä iskussa ja aikoo keskittyä kirjoittamaan kirjoja erilaisista kokemuksistaan ja yhteiskunnallisista aiheista. Puralla on poikkeuksellisen pitkä ura niin politiikassa kuin virkamiehenäkin - hän oli Esko Ahon hallituksessa ministerinä, kun Suomi haki EU:n jäsenyyttä. Mutta vaaleissa häntä ei enää koskaan tulla näkemään.

Kuva: Kari Mustonen / Yle

Martti Pura on jättänyt Hattulan kunnan johtamisen. Pura veti viimeisen kunnanhallituksensa maanantai-iltana ja keräili papereitaan johtajan huoneesta uuden kunnanjohtajan Heidi Rämön tieltä. Hän jättää kunnan johtotehtävät hyvillä mielin.

- Kun on lähtenyt työelämään 60-luvun puolivälissä ja on viimeinen työpäivä, niin nyt monenlaiset ajatukset risteilevät päässä, mutta päällimmäisenä Hattulasta on hyvä mieli.

- Meillä on samanlaisia ongelmia kuin muillakin. Tarpeita rahankäyttöön ja investointeihin olisi enemmän kuin on mahdollista tehdä, mutta palvelut ovat kuntalaisia kohtalaisesti tyydyttävällä tasolla. Talous ei ole kerskumisen tasolla, mutta sen kanssa voidaan elää, muotoilee Pura.

Pura tuli Hattulaan kunnanjohtajaksi vuonna 2005 toimittuaan sitä ennen pitkään Sodankylän kunnanjohtajana.

- Ei tämä ole mihinkään muuttunut, ollaan samassa pisteessä kuin silloinkin. Puhutaan kuntaliitoksista, kuntalainsäädännön uudistamisesta, viimeinen kuusi vuotta on ollut yhtä myllerrystä eikä se näytä loppuvan. Ensi vuosi tulee olemaan hyvinkin merkittävä kuntien, kuntatalouden ja kuntien hallinnon kannalta, hän ennustaa.

Suuruuden ihannointi ihmetyttää

Pura on toiminut Hattulan kunnan itsenäisyyden säilyttämiseksi. Nyt valmisteltava kuntauudistus saakin häneltä täyslaidallisen osakseen.

Miksi hyvin asiansa hoitava kunta ei voisi olla itsenäinen, jos se kykenee asiansa hyvin hoitamaan?

Martti Pura

- Hattula pärjää näissä kriteereissä hyvin kaikissa muissa paitsi kokoluokassa. Miksi hyvin asiansa hoitava kunta ei voisi olla itsenäinen, jos se kykenee asiansa hyvin hoitamaan?

- En ymmärrä tätä suuruuden ihannointia: mitä suurempaan yksikköön mennään, sitä suurempia ovat ongelmat. Ei suurten keskuskaupunkien vajeita sillä ratkaista, että kaikki maakunnan kunnat liitetään siihen yhteiseen kuntaan, Pura kritisoi.

Ministeriaika teki tiukkaa

Keskustapuolueen mies ajoi Suomea EU:hun toimiessaan maa- ja metsätalousministerinä Esko Ahon hallituksessa vuosina 1991-1994.

- Hyvä kun hengissä selvisin, kyllä siinä joutui mies lujille. Se (liittyminen) oli kova päätös ja Saksan ministeri aina sanoi, että kaikki menee hyvin. Saksa ratkaisi, että Suomesta tulee EU:n jäsen. Kannatin sitä silloin melkein henkeni uhalla, mutta tässä ollaan edelleen, Pura hymähtää.

Oman puolueenkin jäsenet vastustivat liittymistä.

- Valtioneuvoston jäsenistäkin jotkut horjui, mutta kyllä olimme silloisen pääministerin ja puolueen puheenjohtajan kanssa sitä mieltä, että on Suomen edun mukaista liittyä. Olen edelleen sillä kannalla, ei ole tarvinnut mieltä muuttaa, Pura sanoo.

Tarinakirjoja muhimassa

Martti Pura aikoo eläkkeellä paneutua kirjoittamiseen ja seuraa edelleen yhteiskunnan kehitystä.

- Menen pariksi viikoksi Espanjaan, siellä on tuttuja kavereita pankki- ja taloustehtävissä ja aion seurata mitä Euroopassa ja Suomelle tapahtuu, mutta en aio oppimestariksi ryhtyä. Muutaman kirjan aion kirjoittaa ja ajatella.

Luvassa on Puran mukaan tarinoita elämän varrelta, miltä milloinkin tuntui.

- Veikko Huovinen sanoi, että älä kirjoita kuin poliitikot tai sotilaat, ammattitekstejä, mutta jos haluat siirtää omia kokemuksiasi, niin muuta ne tarinan muotoon. Siinä on siteeksi paljon asiaa ja kokemuksia, mutta en ota kantaa enkä keljuile kenellekään, siihen minua ei saa innostumaan.

Ei koskaan enää vaaleihin

Maanantaina kunnan vaakuna, kunnantalon avaimet ja kunnan leimasin vaihtuivat uusiin käsiin. Tiistaina Hattulan kunnan virkamiesjohtoon ryhtyi uusi kunnanjohtaja Heidi Rämö.

- Toivotan uudelle kunnanjohtajalle kaikkea hyvää, ja olen ilmoittanut, että jos minusta jotain hyötyä on hänen virkatöissään, niin on minulla puhelin ja sähköposti, mutta en minä aio kunnan asioihin ja päätöksentekoon sekaantua.

Eihän tämän mielenkiintoisempaa elämää voisi kuvitellakaan kuin minulla on ollut.

Martti Pura

- Jotkut ovat kertoilleet kylällä, että pyrkisin johonkin merkittäviin tehtäviin, niin ne on ihan turhanaikaisia puheita. En ole ehdokkaana kunnallisvaaleissa, ja minua ei nähdä missään vaaleissa ehdokkaana koskaan, Pura lupaa.

Pääministerin haastattelutunnin juhlalähetyksen kuunteleminen sunnuntaina veti Puran mietteliääksi.

- Melkein kaikkien sodan jälkeen Suomea johtaneiden pääministerien kanssa olen jollain tavalla ollut tekemisissä, eli eihän tämän mielenkiintoisempaa elämää voisi kuvitellakaan kuin minulla on ollut.