Tekniikan kova hinta estää aurinkoenergian lisäämistä

Helsingin Energia aikoo tuottaa osan Östersundomin tulevan asuinalueen sähköstä aurinkoenergialla. Aurinkoenergia ei ole kuitenkaan nykyisillä hinnoilla kannattavaa.

Kuva: Yle / Petteri Juuti

Verkkovirtaan kytkettyä aurinkoenergiaa käytetään vielä lähinnä kokeilumielessä Helsingissä. Aurinkosähkön verkkoliityntöjä on vain kymmenessä talossa esimerkiksi Viikissä ja Pitäjänmäellä.

Aurinkoa riittäisi laajaan energiantuotantoon Suomen oloissa, mutta teknologian hintalappu muualla kuin pienkiinteistöissä on toistaiseksi liian korkea, sanoo Helsingin Energian ympäristöjohtaja Martti Hyvönen.

- Tekniset ratkaisut eivät ole taloudellisesti kannattavia, varsinkaan suuressa mittakaavassa. Esimerkiksi saaristossa ja liikennemerkeissä se on ihan varteenotettava energiamuoto, mutta ei nykyisessä sähköverkossa.

Hyvösen mukaan merkkejä hinnan halpenemisesta on jo näkyvissä esimerkiksi Etelä-Euroopassa.

Yhtiö suunnittelee Sipoolta Helsingille siirtyneeseen Östersundomiin laajamittaista aurinkosähkön ja aurinkolämmön tuotantoa yhdessä kaupunkisuunnitteluviraston ja maanomistajien kanssa.

- Kun Östersundomin rakentaminen alkaa isommin kymmenen vuoden päästä, on aurinkosähkön hinta toivottavasti jo kilpailukykyisempi.