Yle Pohjanmaan vaalikiertue starttaa Järviseudulta

Yle Pohjanmaan kuntavaalikiertue starttaa tänään keskiviikkona Järviseudulta Etelä-Pohjanmaalta. Tapaamme kuntalaisia ja eri puolueiden ehdokkaita. Ole kuulolla tai tule paikan päälle Vimpelin Saarikentälle. Suoraa radio-ohjelmaa Järviseudun polttavista aiheista on luvassa tänään kello 11-14. Ennen lokakuun lopun kuntavaaleja kiertueemme vierailee jokaisessa alueemme seutukunnassa.

Järviseudun seutukunta
Vimpelin Saarikenttää pidetään vastustajalle vaikeana paikkana erityisesti uskollisen ja fanaattisen yleisön takia.YLE / Mari Latva-Karjanmaa

Tänään keskiviikkona Yle Pohjanmaan vaalikiertue kaartaa aamupäivällä Vimpelin Saarikentälle kuulemaan seutukunnan iloja ja murheita. Paikalle on kutsuttu ennen kaikkea eri puolueiden kuntavaaliehdokkaita. Tunnelmat Järviseudulta välittyvät Pohjanmaan Radion taajuuksilla, nettisivuillamme ja sosiaalisessa mediassa.

Yksi kaupunki ja neljä kuntaa

Järviseudun seutukuntaan kuuluvat Alajärven kaupunki sekä Evijärven, Lappajärven, Soinin ja Vimpelin kunnat. Alueella asuu yhteensä reilut 22 000 asukasta. Alajärven väkiluku on runsaat 10 000 henkilöä, muissa kunnissa väkiluku vaihtelee reilun 2 300 ja vajaan 3 500 asukkaan välillä.

Järviseudun seutukunta muovautui uusiksi päättyvän vaalikauden alussa tammikuussa 2009. Seutukunnasta lähti pois Kortesjärvi Kauhavan kuntaliitoksen myötä. Seutukuntaan liittyivät puolestaan Soini Kuusiokunnista ja Lehtimäki liittyessään Alajärveen.

Haastavat luvut

Kaikki Järviseudun kunnat ovat muuttotappiokuntia. Seutukunta menetti vuonna 2011 yhteensä 236 asukasta, määrällisesti eniten väkeä katosi Alajärveltä.

Järviseudun kuntien tuloveroprosentit ovat korkeat. Maan korkeimpiin kuuluvaa 21 prosentin veroa kannetaan tänä vuonna Evijärvellä, Lappajärvellä ja Soinissa. Alajärven ja Vimpelin tuloveroprosentit ovat puoli prosenttiyksikköä pienemmät eli 20, 5 prosenttia. Myös väestöllinen huoltosuhde, eli työikäisten ja muiden kuntalaisten välinen tasapaino, on kaikissa kunnissa korkea. Pahin tilanne on Soinissa.

Vuoden 2010 konsernitilinpäätöstietojen mukaan eniten velkaa eli yli 5 000 euroa asukasta kohden on Soinissa. Vähiten lainarästejä on Lappajärvellä, reilut 1 900 euroa per asukas.

Keskusta kärjessä

Päättyvällä vaalikaudella keskusta on ollut ylivoimaisesti suurin puolue kaikissa Järviseudun kunnissa. Keskustan lisäksi kokoomuksella ja kristillisdemokraateilla on edustajia jokaisen kunnan valtuustossa.

Perussuomalaisilla on useita valtuutettuja Alajärven, Soinin ja Vimpelin valtuustoissa. Vasemmistopuolueista SDP:llä on muutama valtuutettu Alajärvellä, Evijärvellä ja Lappajärvellä. Vasemmistoliitolla on neljä valtuutettua Vimpelissä sekä yksi valtuutettu Alajärvellä ja Soinissa. Vihreät ei saanut yhtään valtuustopaikkaa Järviseudulla edellisissä kuntavaaleissa.

Alajärven valtuustossa istuu tällä hetkellä seitsemän puolueen edustajat. Myös Itsenäisyyspuolueella on valtuustopaikka Alajärvellä. Alajärven valtuustoa kasvatettiin Lehtimäen kuntaliitoksen vuoksi 43-paikkaiseksi tälle kaudelle, mutta tulevissa kuntavaaleissa Alajärvelle valitaan 35 valtuutettua. Seutukunnan muut valtuustot ovat 21-paikkaisia.

Tämän syksyn kuntavaaleissa ehdokaslistansa jättää myös kansanliike Haloo Vimpeli.