1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pimeän energian kamera nappasi ensimmäiset 570 miljoonan pikselin kuvansa

Superherkkä kamera kartoittaa viiden vuoden aikana kahdeksasosan taivaasta. Kauimmillaan se ulottuu 8 miljardin valovuoden päähän. Kameran valoherkät kennot tutkivat pimeää energiaa.

Kuva NGC1365-spiraaligalaksista. Kuva on osasuurennos Chilessä sijaitsevan Cerro Tololon observatorion teleskooppiin kiinnitetyn superkameran ottamasta kuvasta 60 miljoonan valovuoden päässä Maasta sijaitsevasta galaksiryhmästä. Kuva: Dark Energy Survey Collaboration

Kaikkien aikojen korkeimmalla resoluutiolla varustettu kamera on aloittanut unversumia peittävän pimeän energian kuvaamisen. Kamera ottaa jopa 570 miljoonan pikselin kuvia. Se kartoittaa noin 300 miljoonaa galaksia seuraavien viiden vuoden aikana.

Kamera otti ensimmäiset kuvansa 12. syyskuuta. Ne keskittyivät Fornaxin galaksijoukkoa noin 60 miljoonan valovuoden päässä. Kauimmillaan kamera ulottuu jopa 8 miljardin valovuoden päähän.

Jättimäisessä urakassaan pimeän energian kamera DECam ottaa yksityiskohtaisia värikuvia 300 miljoonasta galaksista, 100 000 galaksijoukkoa - suurimmista tunnetuista vakaista järjestelmistä - sekä 4 000 supernovasta eli kirkaasta kuolevasta tähdestä. Ala on kahdeksasosa koko taivaasta.

Kamera on puhelinkopin kokoinen. Se on kiinnitetty nelimetriseen Victor M Blanco -teleskooppiin, joka sijaitsee Cerro Tololon observatoriossa Chilen Atacaman autiomaassa.

Valtaisa tutkimus on amerikkalaisten, brittiläisten, brasilialaisten, espanjalaisten ja saksalaisten tutkijoiden yhteisprojekti. Nyt otetut kuvat ovat testikuvia, ja varsinainen projekti alkaa joulukuussa.

Pimeä energia laajentaa

DECamin avulla keskitytään tutkimaan pimeän energian luonnetta. Pimeä energia kattaa noin 70 prosenttia koko universumista ja sen arvellaan olevan syynä universumin yhä nopeampaan laajenemiseen.

- Pimeän energian tutkimus auttaa ymmärtämään, miksi maailmankaikkeuden laajeneminen kiihtyy sen sijaan, että se hidastuisi painovoiman vuoksi, kertoo projektijohtaja Brenna Flauger Fermilabista.

Kamera on erityisen herkkä punaiselle ja infrapunavalolle. Mitä kauempana kappaleet ovat, sitä nopeammin ne loittonevat, mikä aiheuttaa niiden värin muuttumisen spektrin punaiseen päähän. Ilmiö tunnetaan punasiirtymänä.

Kamera koostuu 62 erillisestä, valoherkästä CCD-kennosta, joista jokainen on tarkuudeltaan yli 8 megapikseliä. Kerralla se kuvaa 20 kertaa Kuun pinta-alan kokoisen alueen.