Espanjan tasavallan luojiin kuulunut Santiago Carrillo kuoli

Santiago Carillo osallistui Espanjan politiikan käänteisiin jo ennen sisällissotaa. Hän arvioi elämänsä lopulla, että sota jakaa espanjalaisia vielä pitkään.

Espanjan kommunistien johtaja Santiago Carrillo on kuollut. Carrillo oli suuren osaa 1900-luvusta yksi maansa merkittävimmistä poliitikoista. Hänellä oli keskeinen rooli Espanjan siirtymisessä diktatuurista demokratiaan.

97-vuotiaana kuollut Carrillo oli Espanjan sisällissodan viimeinen nimekäs veteraani. Joitakin vuosia sitten hän selitti pitkäikäisyyttään aktiivisella poliittisella uralla, joka jatkui vielä 1990-luvulla radioväittelyissä.

– Jos minusta voi mitään hyvää sanoa, niin sen, että olen ollut mukana Espanjan historian monissa käänteissä, Carrillo sanoi dokumenttifilmissä vuonna 2009.

Tämän päivän espanjalaisten mieliin ovat piirtyneet ennen muuta vuoden 1981 kuvat parlamentista, joissa Carrillo jäi paikalleen polttelemaan tupakkaa, kun kansalliskaarti tulitti kansanedustajia vallankaappausyrityksessä.

Neljä vuosikymmentä maanpaossa

Carrillon aktivismi alkoi 15-vuotiaana sosialistipuolueen lehden avustajana ja jatkui jo teini-iässä aktiivipolitiikkaan ja sitten sisällissotaan. Sodan jälkeen hän pakeni ulkomaille ja eli vuosikymmeniä maanpaossa, pääasiassa Ranskassa, mutta jatkoi sieltäkin vaikuttamista maansa kehitykseen.

Espanjaan hän palasi vasta kenraali Francisco Francon kuoleman jälkeen vuonna 1976. Seuraava vuonna Carrillo valittiin parlamenttiin, jossa hän osallistui maansa uuden perustuslain laatimiseen. Hän lähti kommunistipuolueesta vuonna 1984 ja sanoi myöhemmin, että viihtyi parhaiten "politiikan itsenäisenä tarkka-ampujana, jolla on liikkumavapautta".

Hänen poliittiseksi testamentikseen jäi muun muassa arvio, että Espanjassa kestää vielä kahden sukupolven ajan, ennen kuin sisällissota lakkaa jakamasta kansalaisia.