Valtio haittaa lääkealan investointeja Suomeen

Lääketeollisuuden mielestä valtio olisi monia keinoja käytettävissä lääkealan investiointien saamiseksi Suomeen. Kansainvälisillä lääkeyhtiöillä olisi investointihaluja, mutta Suomen valtion päätösten seurauksena investoinnit menevät muualle.

talous

Lääketutkimukseen ja -kehitykseen tehdyt investoinnit ovat vähentyneet Suomessa jopa puoleen viimeisten kolmen vuoden aikana. Kansainväliset lääkeyritykset haluaisivat käyttää enemmän rahaa suomalaiseen lääketutkimukseen, mutta Suomen lainsäädäntö ja markkinoiden hitaus vievät investoinnit muihin maihin.

Pfizerin toimitusjohtaja Ove Uljas pitää ongelmana lääkkeiden korvattavuuteen liittyvää odotusaikaa.

- Uusien lääkkeiden markkinoille tulo on hankalaa. Täällä on monen vuoden karanteeni ennen kuin saadaan lääkkeelle korvattavuus. Tämä tekee uusien lääkkeiden markkinoinnin hankalaksi, jopa mahdottomaksi, hän sanoo Ylen haastattelussa.

Lääketutkimus edellyttää rahaa ja säästötoimet vievät rahoituksen. Siinä missä potilaille pyritään saamaan mahdollisimman edullisia lääkkeitä ja valtion tasolta pyritään säästämään lääkekustannuksissa, saattavat uudet tutkimus- ja kehitysmahdollisuudet jäädä säästötoimenpiteiden jalkoihin.

- Uusista innovaatioista Suomen pitää maksaa eurooppalainen hintataso, muuten lääkkeet eivät Suomeen tule. Ja mikäli uusia lääkkeitä ei käytetä, yhtiöillä ei myöskään ole mahdollisuutta tehdä lääketutkimusta, kuvailee ongelmaa MSD:n toimitusjohtaja Ilpo Tolonen.

Tekesin toimialajohtaja Minna Handolin harmittelee, ettei Suomessa osata hyödyntää olemassa olevaa kapasiteettia. Suomessa olisi paljon bioinformatiikan osaamista, samoin kuin merkittävät luonnonvarat biopankkien tiedostoissa.

Lähteet: Yle Uutiset