"Nuorisosäätiön tarkoituksena poliittinen tuki keskustalle"

Nuorisosäätiön vaalirahajutun käsittely jatkuu oikeudessa keskiviikkona. Entisen asiamiehen mielestä säätiön oli sopivaa antaa vaalirahaa, kun raha meni tarkoitukseen, jolla rakennettiin taloja ja edistettiin nuorten itsenäistymistä.

Jorma Heikkinen Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Nuorisosäätiön vaalirahajutun käsittely jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa syytettyjen kuulemisella. Tänään kuullaan Nuorisosäätiön entistä asiamiestä Jorma Heikkistä.

Hänen puolustuksensa aikoo vedota muun muassa siihen, että säätiön perustamisen tarkoituksena oli poliittisen tuen antaminen keskustapuolueelle.

Oikeudenkäynnissä pitkäaikaisen asiamiehen kuuleminen on keskeistä ja siihen on varattu kaksi päivää.

Yle Uutiset tapasi Heikkisen tiistaina.

Heikkistä syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta vaalitaiteen hankkimisen yhteydessä sekä myös luottamusaseman väärinkäytöstä. Hän kiistää syytteen.

Oliko Nuorisosäätiön sopivaa antaa vaalirahaa?

- Nuorisosäätiön oli sopivaa antaa vaalirahaa, kun se lähti sellaiseen tarkoitukseen, että sillä rakennettiin taloja ja edistettiin nuorten itsenäistymistä. Siinä tapauksessa, muuten ei, sanoo Heikkinen.

Syyttäjän mukaan vaalituen jakaminen oli vastoin Nuorisosäätiön sääntöjä ja säätiölakia.

Tuliko Nuorisosäätiössä koskaan mieleen, että vaalituen antaminen voisi olla lainvastaista?

- Ei tullut. Tai tuli minulla tietysti, jos tuli pyyntöjä, jotka eivät kohdistuneet asuntorakentamiseen tai nuorten itsenäistymisen tukemiseen, niin minähän sitten torjuin ne, sanoo Heikkinen.

Nuorisosäätiön tehtäviä on käsitelty paljon julkisuudessa. Heikkisellä on säätiöstä selkeä kuva. Hänen mukaansa säätiön tehtävä oli jo alun perinkin keskustan tukeminen. Muun muassa tätä hänen puolustuksensa käsittelee keskiviikkona oikeudessa.

- Säätiön perustamisen tarkoituksena oli poliittisen tuen antaminen keskustapuolueelle.

Vaalirahajutussa on yhteensä yhdeksän syytettyä. Heidän joukossaan ovat kansanedustaja Antti Kaikkonen ja RAY:n hallituksen entinen puheenjohtaja Jukka Vihriälä. Kaikkosta syytetään luottamusaseman väärinkäytöstä ja Vihriälää törkeästä lahjuksen ottamisesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kaikki syytetyt kiistävät syytteet.