1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koulutus ja kasvatus

Kolumni: Täti koulunpenkillä

Opintojen alku on aina yhtä jännittävää, iästä riippumatta.

Koulutus ja kasvatus
Tampereen yliopiston Linna-rakennus
Yle

Lapsena syksy tiesi kouluun menoa, uutta koululaukkua ehkä - silloin koululaisilla ei vielä ollut reppuja - ja sileäpintaisia koulukirjoja ja vihkoja. Litteässä penaalissa oli kynille ja viivoittimelle varattu omat kumilenkilliset tilat, ja liikuntapäivinä laukusta löytyivät vielä tummansininen jumppapuku ja valkoiset litteät sisätossut; ne mahtuivat näppärästi itse kirjailtuun, vohvelikankaiseen froteepussiin.

Aikuisenakin on taas edessä uusia aineita, tuttavuuksia ja tiloja, joiden löytäminen isosta rakennuksesta ei käy välttämättä käden käänteessä. Lapsuuden kansakoulu tuntui loppumattoman suurelta käytävineen ja saleineen - nykypäivän yliopisto on yhtä lailla levittäytynyt ja laajentunut useaksi rakennuskokonaisuudeksi. Onko oikea osoite Pinni A vai B, Linna vai päätalo? Ja missä on nykyään opiskelijaruokala?

*Kolmekymmentä vuotta sitten *yliopistoon tulijoita opastettiin kädestä pitäen luentosaleihin, Attilassa sijaitsevaan kirjastoon ja harjoitustoimituksiin. Alakuppilassa leijui paksu tupakansavu, ja tiedostavien nuorten naisten oma Akkaryhmä vasta aloitteli toimintaansa. Kerran viikossa käytiin elokuvakerho Nykyajan näytöksessä Hervannan vapaa-aikakeskuksessa, jonka liikuntasalin punaisilla muovituoleilla katsottiin tyytyväisinä elokuvia.

*Keski-iässä opiskelijaelämä *näyttää ainakin tässä vaiheessa tyystin toisenlaiselta. Luennot on valikoitu niin, että niiden ohella ehtii näppärästi lounaalle. Vapaa-ajan harrastuksetkin sujuvat samanikäisten ystävien seurassa, joista yksikään ei taatusti ehdota baariin menoa pikkutunneilla; kaikki kaipaavat unten maille viimeistään keskiyöllä.

*Tutkimusten mukaan ihminen *voi opiskella ja oppia uutta koko ikänsä. Harmaahapsiset senioritkin ovat kuulemma innostuneet yhä sankoimmin joukoin väsäämään väitöskirjoja. Ihan niin pitkälle tämä syksy ei ehkä vie, mutta ainakin aivot tuulettuvat ja asioihin löytyy uusia näkökulmia. Täti on siis enemmän kuin innoissaan koulun alkamisesta!

Lue seuraavaksi