1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Kiinteistöyhdistys: Jyväskylän vesi törkeän kallista

Kalliista vedestä moitittu Jyväskylä pitää edelleen kärkipaikkaa Kiinteistöyhdistyksen vertailussa. Vesi on Jyväskylässä reilusti yli puolet kalliimpaa kuin Helsingissä ja lähes puolet kalliimpaa kuin suurissa kaupungeissa keskimäärin.

Jyväskylä
vesihana.
Tommi Parkkinen / Yle

Keski-Suomen Kiinteistöyhdistys on tuohtunut Jyväskylän veden hintaan aina siihen mittaan asti, että se harkitsee toimenpidepyyntöä kilpailuvirastolle.

- Yli puolet veden hinnasta muodostuu kaupungin Jyväskylän Energialta perimistä koroista. Kiinteistöyhdistys harkitsee pyytävänsä Kilpailuvirastoa selvittämään kaupungin yhtiöstään pumppaaman tuoton kohtuullisuutta, toteaa Keski-Suomen Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Paavo Jussila yhdistyksen tiedotteessa.

Keski-Suomen Energiatoimistosta arvellaan, että Jyväskyläläiset maksavat veden hinnassa poliittisia päätöksiä. Veden hinta alkoi nousta erityisesti vuoden 2005 jälkeen, kun Jyväskylän kaupunki möi vesiliiketoiminnan Jyväskylän Energialle. Vuodesta 2009 veden hinta on noussut kolmanneksella.

- On sanottu, että Jyväskylä peri kuntaliitoksissa melko heikkokuntoisen vesi- ja viemäriverkoston. Se vaatii investointeja. Toinen tekijä on se, että kun Jyväskylän Energia osti vesiliiketoiminnan, kauppahinta oli korkeahko. Se investointi taas pitää kattaa, sanoo Energiatoimiston toimitusjohtaja Asko Ojaniemi.

Jyväskylän Energian verkkosivujen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kuutiometri vettä maksaa Jyväskylässä 1,94€. Esimerkiksi Tampereella (siirryt toiseen palveluun)hinta on 1,11€ kuutiometriltä ja Lahdessa (siirryt toiseen palveluun) 1,24€ kuutiometriltä.

Kallis vesi nostaa Jyväskylän Kiinteistöliiton asumiskuluvertailun toiseksi kalleimmaksi. Edellä on vain Turku.

Asumiskustannusten ero Jyväskylän ja vuosia vertailun edullisimpana säilyneen Oulun välillä on jatkuvasti kasvanut. Nyt oululainen perhe selviää 50 neliön kaksiossa 380 euroa pienemmillä asumiskustannuksilla vuodessa kuin jyväskyläläinen perhe vastaavassa asunnossa.

Kiinteistöliiton selvityksessä verrattiin syyskuussa samanlaisen ns. indeksitalon kiinteistöveroja sekä kaukolämpö-, vesi-, sähkö- ja jätemaksuja. Vertailussa mukana olevat verot ja maksut vastaavat yli puolta asunto-osakeyhtiöiden hoitokuluista.

Päivitys klo 15:07: Keski-Suomen energiatoimiston näkemys hinnan syistä.

Lue seuraavaksi