1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Selvitys: Pian yli puolet amerikkalaisista liikalihavia

Mississippin osavaltiossa merkittävän ylipainoisia olisi nykyelintavoilla hätkähdyttävät 67 prosenttia aikuisista vuonna 2030.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vuosittainen kansanterveysselvitys patistaa yhdysvaltalaisia nälkäkuurille pysäyttävällä numerotiedolla. Laskelmien mukaan yhdessä sukupolvessa yli puolet maan aikuisista on merkittävästi ylipainoisia.

Voimme valita kahden tulevaisuuden väliltä - toisessa lihominen jatkuu kestämättömästi.

Jeffrey Levi

Karuimmat luvut ennustetaan eteläiseen Mississippin osavaltioon. Liikalihavia on Mississippissä tämänhetkisen tiedon mukaan 35 prosenttia, mutta osuus on paisunut 67 prosenttiin vuonna 2030.

Eteläiset ja keskilännen osavaltiot kuuluvat jo nyt Yhdysvaltain pulskimpiin. Hoikin osavaltio olisi tulevaisuudessa Colorado, missä 45 prosentilla olisi merkittävää ylipainoa. Siis useammalla, kuin tällä haavaa lihavimmassa osavaltiossa Mississippissä.

Selvitys "F as in Fat" julkistettiin tiistaina. Se löytää syitä painon kertymiseen muun muassa annoskoista. Esimerkiksi: kun 1990-luvulla keskimääräinen leipärinkeli oli halkaisijaltaan alle kahdeksansenttinen, koko on tänä päivänä tuplaantunut.

Toinen suuri syy on liikunnan puute. Selvityksessä huolestuttavan monet haastateltavat kertoivat, etteivät ole kuukauteen harrastaneet minkäänlaista liikuntaa. Mississippissä näin vastasi 36 prosenttia.

Amerikkalaisten lihominen maksaa yhteiskunnalle miljardeja dollareita. Erityisesti sairaudet tulevat kalliiksi, mutta niin myös suurempiin kansalaisiin mukautuminen. Erään sairaaloita koskevan tutkimuksen mukaan on käytetty satoja tuhansia dollareita liikalihaville sopivaan kalustoon, kuten erikoissänkyihin ja ovenlevennyksiin.

- Voimme valita kahden tulevaisuuden väliltä - toisessa lihominen jatkuu kestämättömästi, ja toisessa muutamme kurssia. Tiedämme mitä tehdä, jotta harvemmat kärsisivät ylipainoon liittyvistä taudeista, sanoo johtaja Jeffrey Levi selvityksen taustalla olevasta Trust for America's Health -säätiöstä.

Yksi keskeinen lääke olisi terveellisempi kouluruokailu, jotta lapset oppisivat pienestä pitäen syömään kunnon ruokaa, Levi ehdottaa.