Taidegraafikko Kuutti Lavonen: Luonto on aina ajankohtainen

Kolin maisema yhdistetään helposti 120 vuoden taakse kansallisromanttiseen taiteeseen. Taidegraafikko Kuutti Lavonen näkee kuitenkin kansallismaiseman tuorein silmin näin vuonna 2012.

kulttuuri
Taidegraafikko Kuutti Lavonen opettaa Kolin kuvataideleirillä.
Yle

Kolin kansallismaisema Lieksassa innostaa taiteeseen vielä nykyäänkin. Taiteilijakareliaanit, kuten Eero Järnefelt ja Juhani Aho, tekivät Kolia tunnetuksi 120 vuotta sitten kirjoituksillaan ja taideteoksillaan. Nyt kansallispuistossa on meneillään kuvataideleiri, johon osallistuu ihmisiä ympäri Suomen.

Yhtenä opettajana on taidegraafikko Kuutti Lavonen, jonka mielestä Kolin voi aina nähdä tuoreesta näkökulmasta. Tunnetuin perspektiivi on näkymä Pieliselle.

Aivan kuin olisin ensikertalainen.

Kuutti Lavonen

- Minullehan Kolin maisema on avautunut uutena: aivan kuin olisin ensikertalainen. Olemme tietoisesti ensimmäisenä päivänä menneet päinvastaiseen suuntaan eli vaaramaiseman puolelle. Tehtiin yömaalaus, joka oli tosi intensiivinen.

Kolin taideleirin järjestää muun muassa Lieksan kansalaisopisto. Pääasiallisia tekniikoita ovat akvarelli-, pastelli- ja akryylimaalaus.

- Luonto on aina ajankohtainen. Elementit, jotka ovat meitä suurempia ja niiden luoma kauneus luonnossa on täysin ajankohtaista joka hetki, ylistää Kuutti Lavonen.